Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

11. 05. 2021. 19:54 4

Niče fabrika na 97 hektara, aktivisti kažu - bez dozvole!

Da li se na gradilištu buduće fabrike guma "Linglong" u Zrenjaninu objekti podižu i bez građevinske dozvole? Upravo to tvrde lokalni aktivisti, a kao dokaz prilažu i kadrove gradilišta snimljene iz vazduha. Aktivisti podsećaju da, iako je izgradnja fabrike u već poodmakloj fazi, još nisu čuli zvanične procene o njenom uticaju na životnu sredinu, a prilažu i nove indicije da se izgradnja kineske investicije dotira sredstvima iz državnog budžeta.

Sudeći po ovim kadrovima buduća fabrika guma "Linglong" ravnomerno niče na svih 97 predviđenih hektara, iako, za neke od ovih objekata, nema građevinsku dozvolu – tvrde aktivisti lokalnog "Građanskog preokreta".

- Mi u praksi imamo izgradnju celokupnog fabričkog postrojenja, u celini, na svih 97 hektara, dok nam se u papirima i u dokumentaciji pred različitim organima, što grada Zrenjanina, što Pokrajine Vojvodine, nalaze razni zahtevi, za građevinskim dozvolama, za privremenim građevinskim dozvolama, dve studije uticaja na životnu sredinu. Dakle, zamajavamo se sa nekim papirima koji su u suprotnosti sa onim što se dešava na terenu na gradilištu - kaže Ivan Živkov iz Građanskog preokreta.

Na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za građevinarstvo moguće je pronaći ovaj dokument, iz kog se vidi da je kineski investitor podneo zahtev za izgradnju najveće mašine za proizvodnju plastike. Zahtev koji ne može biti odobren, dok Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine ne izda saglasnost na dokument o proceni uticaja na životnu sredinu. Odgovor na pitanje koji objekti se u ovom momentu legalno podižu na gradilištu "Linglonga" N1 je potražio na tri adrese.

Ni iz Pokrajinskog sekretarijata za građevinarstvo, ni iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, ni iz uprave fabike, za sada nisu odgovorili na pitanja. Međutim, i bez njihovih odgovora zna se da će se u mikseru buduće fabrike guma mešati one sirovine koje se i inače koriste u proizvodnji pneumatika - a to su čađ, kreda, eterična ulja, sintetički kaučuk i stearin.

Ekološka pitanja nisu jedina sporna, pa aktivisti i tvrde da država direktno dotira podizanje fabrike - daju i najnoviji primer:

- Država je Gradu Zrenjaninu 27. aprila dotirala 448 miliona dinara, odnosno oko 3, 8 miliona evra pomoći. Na sednici Skupštine grada, održanoj 12 dana kasnije, u dinar isti iznos namenjen je za komunalno opremanje kineskog gradilišta - rekao je Živkov i dodao:

- Juče je održana vanredna hitna sednica Skupštine grada Zrenjanina na kojoj je izmenjen plan poslovanja zrenjaninskog gradskog vodovoda, da bi sredstvima koje je Grad Zrenjanin dobio iz tekuće budžetske rezerve takođe preko 400 miliona dinara bio usmeren u snabdevanje "Linglonga" vodom i građenje kanalizacije. Dakle, državi Srbiji je prioritet da "Linglongu" izgradi vodovod, a 17 godina joj nije prioritet da obezbedi Zrenjanincima ispravnu vodu za piće - naglašava Živkov.

Aktivisti ponovo postavljaju stara pitanja - zbog čega je država budućoj fabrici poklonila skoro 100 hektara poljoprivrednog zemljišta i 70 miliona evra budžetske pomoći, ukratko - zbog čega nikada nije objašnjeno zašto je buduća fabrika, potencijalni zagađivač, projekat od nacionalnog značaja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati