Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

11. 05. 2021. 19:41 3

Jurić posle godinu dana na sastanku u MUP

Amber Alert, sistem koji je još davne 1996. godine osmišljen u Sjedinjenim Američkim Državama, a pomoću koga, kada nestane dete, u roku od nekoliko sati, bude alarmirana čitava javnost, već šest godina, od kada je njeno uvođenje inicirala Fondacija "Tijana Jurić", čeka bilo kakav pomak. Ipak, to bi se uskoro, kako sada stvari stoje, moglo da se promeni.

Naime, osnivač fondacije "Tijana Jurić", Igor Jurić, obavestio je danas javnost na svom Fejsbuk profilu da je pozvan na sastanak u Ministarstvo unutrašnjih poslova.

- Nakon više od godinu dana našeg upornog insistiranja da dođe do razgovora u MUP Srbije na temu uvođenja sistema AmberAlert, za sutra je sastanak napokon zakazan. Ovo jeste pomak i radujem se nastavku započetog - napisao je Jurić.

Napomenimo, Amber alert sistem dobio je ime po devetogodišnjoj devojčici Amber Hagerman koja je oteta i ubijena u Arlingtonu u Teksasu 1996. godine.

Od tada, sistem postoji u Americi, a on omogućava da se čitava javnost jako brzo alarmira, odnosno da se potraga intenzivira. Fotografije nestalog deteta u kratkom roku se lepe na svim frekventnim mestima, kao što su tržni centri, železničke i autobuske stanice, aerodrom, a svi mediji u kratkom roku "vrte" fotografiju nestalog deteta.

Takođe, objavljuju se i podaci o izgledu deteta u trenutku nestanka, kada je i gde poslednji put viđeno, brojevi telefona ukoliko dete primete.

- On (Amber alert) funkcioniše tako da, kada nestane dete, ovlašćeni policijski službenik pokreće sistem, uključuju se svi mediji, prekidaju se programi elektronskih medija i objavljuje informacija o detetu, prenose je portali, slika se pojavljuje na bilbordima, na benzinskim pumpama, mobilni operateri šalju SMS ili MMS… Bukvalno se u potragu uključuje cela država i zato je on tako efikasan. Po onome što smo videli u zemljama koje već imaju ovaj sistem, njegovo uvođenje nije ni komplikovano, ni toliko skupo - rekao je 2019. godine za Blic Igor Jurić.

Trenutno, Amber alert postoji u 12 evropskih zemalja, a Srbija taj sistem čeka još od 2015. godine, kada je fondacija "Tijana Jurić" inicirala njeno uvođenje.

Iskustva zemlja koje imaju Amber alert sistem je da se njegovim pokretanjem u većini slučajeva nestanak reši u roku od 72 sata.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati