Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Insajder ]

10. 05. 2021. 18:51 5

Afera „Indeks”: Presuda posle 14 godina, ali nije napisana već 17 meseci

Postupak, hapšenja i samo suđenje zbog optužbi da su prodavali ocene na Pravnom fakultetu u Kragujevcu vodi se već 14 godina protiv više desetina prvobitno optuženih, među kojima su i bivši dekan i pojedini profesori. Sagovornici Insajdera kažu da je prvostepena presuda doneta u Višem sudu u Smederevu još pre 17 meseci, odnosno pre tačno 521 dan, ali da pisano obrazloženje nije uručeno ni osuđenima, ni njihovim braniocima, ni tužiocu. Pisanje obrazloženja presude na više od 500 strana je, po svemu sudeći, pri kraju i uskoro bi trebalo da počne sa uručenjem strankama u postupku.

Od Višeg suda u Smederevu i predsednice suda Slađane Bojković, koja je i predsedavala većem koje je donelo prvostepenu presudu, nismo dobili odgovor na pitanje šta se dešava sa presudom, ali viši javni tužilac u Smederevu, Dragan Lopušina za Insajder kaže da očekuje da će im presuda uskoro biti dostavljena. 

- Predmet je izuzetno složen. Mnogo optuženih, promena zakona, promena veća, razrašenje sudija, smrt porotnika. Sve je to uticalo na trajanje suđenja koje je iziskivalo mnogo napora od strane svih, posebno od strane sudija - kaže viši javni tužilac u Smederevu.

Dragan Lopušina u ovom trenutku ne može da kaže da li će se tužilaštvo žaliti - o tome će moći da razgovara tek kada dobiju pisanu presudu i detaljno je prouče.

I advokat Slobodan Svrzić, koji je u postupku branio nekoliko optuženih, takođe uskoro očekuje presudu.

- Presuda je navodno već otkucana. Pretpostavljam da je u štampi i uskoro očekujem distribuciju. Prekoračenja su van svih rokova i standard - kaže ovaj advokat.

U ovom trenutku, kada se još ne zna kada će početi uručenje presude akterima postupka, niko ne može da precizira kada će predmet dobiti konačan epilog.

Po dobijanju presude, branioci i tužilaštvo imaju zakonski rok od 15 dana za pisanje žalbi, o kojima će kasnije odlučivati Apelacioni sud u Beogradu. A sudeći po dosadašnjem toku postupka, koji je počeo još 2007. godine, i toj sudskoj instanci će verovatno biti potrebni meseci a možda i godine da donese odluku - potvrdi presudu ili predmet vrati na ponovno suđenje, piše Insajder.

Prvobitno 89 optuženih, prvostepeno 12 osuđenih

Univerzitetrski profesori, njih 12 osuđeno je 6. decembra 2019. na ukupno 61 godinu zatvora. Suđenje je trajalo 11 godina, a najviše kazne dobili su nekadašnji dekan kragujevačkog Pravnog fakulteta Sveto Purić, koji je prvostepenom odlukom osuđen na osam godina i profesorka Dragana Petrović, koja je osuđena na sedam godina zatvora. 

Među preostalih desetoro profesora nepravosnažno osuđenih za primanje mita, četvorica su i dalje redovni profesori Pravnog fakulteta. 

Hapšenja su počela još 2007. godine. Na prvoj optužnici našlo se 37 optuženih, a drugom optužnicom obuhvaćeno je 49 osoba, pre svega onih koji su davali mito za polaganje ispita. Optužnice su spojene za 89 optuženih za 122 krivična dela i 250 radnji. Suđenje je počelo septembra 2009. godine, a dva puta je kretalo ispočetka. U međuvremenu, za gotovo polovinu optuženih za davanje mita i zloupotrebu službenog položaja postupak je obustavljen zbog zastarelosti, pa je tako postupak zastareo skoro svim studentima, koji su kasnije dobili statrus svedoka.

Upravo zbog zastarelosti, medji su ranije kritikovali predsednicu smederevskog Višeg suda, koja je izrekla i prvostepenu presuda. U ranijim izjavama za medije sudija Bojković je tvrdila da nema bojazni od zastarevanja jer "za krivično delo primanje mita, za koje je zaprećena kazna od dve do dvanaest godina, apsolutna zastarelost nastupa tek protokom roka od 30 godina od izvršenja dela".

Istovremeno, na kritike što presuda nije dostavljena strankama u postupku u zakonskom roku od 15 dana, već je višestruko prekoračena, sudija Bojković je isticala da je "bitno da presuda bude jasna". Prolongiranje roka za pisanje presude pravdala je i time što je postupak okončan za 20 optuženih, da je 65 krivičnih dela bilo obuhvaćeno optužnim aktom, kao i da sam spis sa glavnog pretresa ima oko 6.000 stranica".

 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Vaše pravo da...

Zoran Živković [16.06.2021.]


Video dana

Rokenrol nema granice

Anketa

Koje voće/povrće je najbolje za vrele dane?

Rezultati