Društvo i ekonomija

Direktno.rs

10. 05. 2021. 15:34 10

"Zabrinutost zbog tužbe Gašića protiv KRIK-a"

Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava zabrinutost zbog tužbe Bratislav Gašića, direktora Bezbednosno-informativne agencije, u kojoj traži pola miliona dinara od redakcije KRIK, zbog objave detalja prisluškivanih razgovora sa suđenja šefu kruševačkog kriminalnog klana Zoranu Jotiću Jotki.

 

Naime, kako iz NUNS-a podsećaju, Gašić tvrdi da je zbog KRIK-ovog teksta “Političke veze kruševačke kriminalne grupe: ‘Gašić kod Jotke na kazanu’ “, doživeo psihičke i fizičke bolove, ali i da bi sud trebalo da medijima “stavi do znanja da granice postoje i moraju da se poštuju”.

- U samom tekstu KRIK-a preneti su detalji sa suđenja Zoranu Jotiću Jotki i njegovim saradnicima, koji su optuženi za ubistva, te se u jednom delu pominje da je “Bratislav Gašić kod njega na kazanu”, odnosno, da prima novac od njega - navodi se u saopštenju.

Oni podsećaju da je "zakonom propisano da su nosioci javnih funkcija dužni da trpe iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja".

- NUNS izražava zabrinutost i zbog mnogobrojnih tužbi protiv medija u poslednje vreme za nešto što je u opisu njihovog posla. Ovaj poslednji primer u kojem direktor BIA tuži redakciju koja istražuje konekcije korupcije, politike i kriminala šalje uznemirujući signal da se novinarska profesija nalazi pred novim-starim oblikom gušenja slobode izražavanja. Slično se dešavalo krajem devedesetih na vrhuncu represije Miloševićevog režima - kažu iz NUNS-a.

- Trend “zatrpavanja” profesionalnih medija tužbama očigledno ima za cilj sužavanje već veoma suženog prostora slobode izražavanja u Srbiji. Ovaj slučaj ćemo svakako registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare kao i u našoj regionalnoj bazi SafeJournalists.net, i obavestiti međunarodne organizacije - zaključuju iz NUNS-a.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati