Društvo i ekonomija

Direktno.rs

09. 05. 2021. 18:06 1

Reka duga samo 31 km, a ima čak 219 izvora zagađenja?!

"Ovo je reka Pek u koju je kineska kompanija Ziđin izlila bakar-sulfat kroz otpadne vode i tako ubila u njoj sav živi svet ugrozivši snabdevanje pijaćom vodom u Kučevu. Ziđin je sa svojim otpadnim vodama uništio i Borsku reku i prošao nekaženjeno", rekao je Igor Radošević, predsednik odbora za ekologiju Stranke slobode i pravde, i tako samo počeo priču o ekološkoj katastrofi u Srbiji.

Međutim, nije samo reka Pek ona koja je zagađena u Srbiji, pa je tako Radošević u video obraćanju nastavio da iznosi poražavajuće podatke.

- Nalazimo se u Pančevu, ovde već 15 godina niko živ neće da se pokvasi u ovoj nekada divnoj, čistoj reci. Zašto? Ova reka je zagađena teškim metalima, hloridima, gvožđem, otpadom sa deponija - rekao je on, a onda i naglasio kakva je situacija u Beogradu:

- Ovde se reka Topčiderka uliva u Savski rukavac. Najveći problem je što je reka Topčiderka dugačka 31 kilometar, a ima čak 219 izvora zagađenja. Nedavno je u ovoj reci bačen amonijak, koji je završio upravo u Savi i izazvao pomor ribe i Zdravstvene probleme kod mladih veslača. Sve ovo država nemo posmatra, Nije kažnjen ni jedan zagađivač. Već devet godina nije napravljen ni jedan pogon za preradu vode - ističe Radošević.

I tu nije kraj poražavajućim podacima...

- Samo 10 odsto otpadnih voda se prerađuje u Srbiji. U EU taj broj je preko 70 procenata. U Srbiji gotovo 50 odsto domaćinstava nema priključak na kanalizaciju. Zbog ove skandalozne nebrige države otpadne vode koje se ispuštaju u naše reke ulaze u naš lanac ishrane, a poslednje procene govore da 700.000 građana u česmama dobija kancerogenu vodu. Preko 40 posto gradova u Srbiji dobija vodu koja nije ispravna za piće - dodaje on.

Radošević ističe da se brzo mora reagovati, te je predstavio plan Stranke slobode i pravde za ekološki spas Srbije:

- Nema više vremena za čekanje, potrebna nam je hitna akcija. Zato je SSP najavila Hitan Eko plan za spas Srbije kojim garantujemo:

1) Da ćemo da kazniti sve kompanije koje otpadne vode sprovode u potoke, reke i jezera;
2) Da ćemo da rešimo kvalitet pijaće vode koju naši građani piju;
3) Da ćemo da ukinemo dozvole za izgradnju na Makiškom polju, čime čemo sačuvati vodu za dva miliona Beograđana;
4) Da ćemo da zabranimo izgradnju svih mini-hidroelektrana;
5) Da ćemo da oduzmemo dozvole za rad Rio Tintu čije otpadne vode pomešane sa sumpornom kiselinom će ostaviti užasne posledice po životnu sredinu i zdravlje građana - naglašava Radošević i zaključuje:

- Reke i vode u Srbiji pripadaju svima nama, naša obaveza je da zaustavimo njihovo uništavanje zbog zdravlja svih nas.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati