Društvo i ekonomija

Dr Aleksandra Bulatović

08. 05. 2021. 07:29 11

Pismo ministarki pravde: Ostavite pristojan trag

Poštovana gospođo Popović, nisam sigurna da li to još uvek vidite iz pozicije ministra u vladi Srbije, ali Srbiju razaraju lična korist i nesposobnost da se sagledaju šire dimenzije populizma. Takva situacija je posredovana, u velikoj meri, nefunkcionalnim institucijama, a posebno katastrofalnim stanjem u tužilaštvu i sudstvu.

Ovo pismo Vam pišem u interesu pristojnosti. Pravo je, po svojoj prirodi, normativizacija i kodifikacija vrednosti društvene pristojnosti kao vere u poredak stvari, u vrednosti društva, u ispravnost važećih pravila i pravičnost. I pristojno je i neophodno, da ljudi koji se bave obrazovanjem i naukom nešto dobronamerno kažu ljudima koji imaju priliku da ostave pristojan trag, a neke stvari možda ne vide dovoljno jasno iz svoje pozicije vlasti.

Vi odlično znate da je pravosuđe u toliko strašnom stanju da građani u njega nemaju nikakvog poverenja i smatraju ga najkorumpiranijim delom javnog sektora. Znate i da je Srbija faktički isključena iz daljih evropskih integracija gotovo isključivo zbog pravosuđa, koje je apsolutno najgore u Evropi. A sigurno znate, bar iz izveštaja KRIK (Mreža za istraživanje kriminala i korupcije), da je veliki broj sudija stručno i obrazovno veoma problematično, a sa tužiocima je stanje još gore.

Pošto rukovodite ministarstvom pravde a prethodbo navedeno znate, morali biste da upotrebite svoje mesto u sistemu i da ublažite opisane tenzije. Samo tako je moguće da ostavite pristojan lični trag. Navešću Vam dva konkretna primera na kojima možete da napravite razliku danas, odmah.

1. Pogledajte šta vam se dešava u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, u kome se, najnovije, prema strankama i deci primenjuje i nasilje, a uprava suda izjavljuje da ni za to "nije nadležna". Pa, za šta je Snežana Stevović nadležna? Za primanje plate predsednika suda?
U tom sudu, a i u medijima, se ističe sudija Ivana Dimovski, koja donosi presude i vodi postupke direktno po nalozima SNS. Ona ide toliko daleko da pravi scene po sudu, vrši nasilje nad maloletnom decom političkih protivnika režima upotrebom fizičke prinude i sudske straže prema maloj deci. Znate li kakvu presudu ona piše upravo sada, pod čijim uticajem i u čiju korist?

2. Pogledajte šta Vam, već dva mandata, radi disciplinski tužilac Visokog saveta sudstva. Znate li na šta liči odlučivanje Disciplinskog tužioca i njenih zamenika? To liči na sve osim na proceduru i sud, a ponajviše na livadu i totalno bezakonje. Šta je Disciplinski tužilac radila sa disciplinskim prijavama za očigledne, teške disciplinske prekršaje sudija svih ovih godina? Mislite li da će njeno postupanje proći neprimećeno i da ne generiše gnev javnosti?

Društvene institucije se apstraktno mogu opisati pravilima i zakonima, a konkretno - stvarnim ponašanjem. Srbiji je potrebno nezavisno pravosuđe, a ne još jedna "pravosudna mafija" kao što je Belivukova. Političke odluke bi trebalo da odražavaju težnje celog društva, a ne da nekolicina koja napreduje koristi svoju moć́ da odluke koje upravljaju društvom oblikuje prema svojim interesima, koji nisu interesi većine.

Kriza pokazuje da cena neaktivnosti samo raste tokom vremena. Ministar pravde po funkciji sedi i u Visokom savetu sudstva i u Državnom veću tužilaca. Ova tela su direktno nadležna da eliminišu iz sudstva i tužilaštva one kojima tu nije mesto, pre svega insistiranjem na preispitivanju njihovog rada.

Gospođo Popović, imate priliku da ostavite pristojan trag. A imate i suprotnu priliku. Kao i svaki čovek. Izbor postoji, ali morate delovati sada.

Dr Aleksandra Bulatović, naučna saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju - Univerzitet u Beogradu

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati