Društvo i ekonomija

[ Izvor: Cenzolovka.rs ]

07. 05. 2021. 21:07 0

Oko 60 miliona dinara u Nišu za medije bliske vlasti

Na ovogodišnjem niškom konkursu za budžetsko sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa, na kojem je podeljeno 69 miliona dinara, više od 80 odsto sredstava (56.900.000 dinara) dobili su mediji koji su uređivački i vlasnički bliski aktuelnoj vlasti.

Novac poreskih obveznika je, pritom, među privilegovanim medijima drugačije raspodeljen nego u prethodnom periodu. Neki od tih medija prošli su bolje nego ranije, poput onih koji su u vlasništvu članova niške porodice Radomirović ili su direktno povezani sa njima. Njima je pripalo skoro 60 odsto ukupnog konkursnog budžeta (40.350.000 dinara).

Pojedini mediji su pak ostali bez dinara podrške, a prethodnih godina su inkasirali milione. Utisak je da se ovoga puta odustalo od principa da svi „naši“ dobiju novac, ma u kolikom iznosu.

Prema dostupnim podacima, konkurs u Nišu je drugi najveći lokalni konkurs ove vrste u Srbiji, odmah iza beogradskog, a obezbeđuje najveći maksimalni iznos po projektu, veći i od onog koji je razrezalo Ministarstvo kulture i informisanja.

Na ovom konkursu budžetski podržani medijski projekti ukupno dobijaju samo 16.000.000 dinara manje nego takvi projekti u Beogradu, koji je po broju stanovnika osam puta veći. U Novom Sadu, koji je malo veći od Niša, mediji na konkursu dobijaju 36.400.000 dinara manje nego oni u Nišu.

Medijski projekat na niškom konkursu može da košta najviše 13 miliona dinara, dok takav projekat u Beogradu maksimalno „vredi“ šest, a u Novom Sadu sedam miliona. Ministarstvo kulture i informisanja je takođe opredelilo znatno niži gornji limit po projektu, koji za televizije iznosi tri, a za štampane medije dva miliona dinara, piše Cenzolovka.

Milionska podrška i medijima porodica Gašić i Milovanović

Na ovogodišnjem medijskom konkursu u Nišu Radomirovićeva Televizija Belle amie jedina je dobila maksimalnih 13 miliona dinara. Narodne novine su dobile 10 miliona, Niška televizija, u kojoj su Narodne novine suvlasnik -12,5, Radio Belle amie 2,7, a PR agencija „Deni video“, čiji je osnivač zakonska zastupnica Televizije Belle amie - 2,15 miliona dinara.

Radomirovićevi mediji su i prethodnih godina u zbiru dobijali najviše konkursnog budžeta, ali je njihov udeo u ukupnom iznosu umeo da bude niži.

Televiziji Zona plus, u vlasništvu sina direktora BIA Bratislava Gašića, pripalo je 11,95 miliona dinara, a portalu Zona plus još 500.000 dinara. Televizija Kopernikus, čiji je vlasnik Zvezdan Milovanović, poverenik SNS-a i brat Srđana, vlasnika TV Prva i B92, dobila je 4,1 milion.

Televiziji Zona plus, u vlasništvu sina direktora BIA i osnivača SNS Bratislava Gašića, pripalo je 11,95 miliona dinara, a portalu Zona plus još 500.000 dinara. Kablovska televizija Kopernikus, čiji je većinski vlasnik Zvezdan Milovanović, poverenik Srpske napredne stranke za Niš i brat Srđana, vlasnika TV Prva, TV B92, Play radija i još nekoliko kablovskih televizija, dobila je 4,1 milion. Ovakve konkursne sume su uobičajene za te medije.

Neki drugi mediji bliski SNS-u ostali su, međutim, „na suvom“, za razliku od prethodnih godina, kada su inkasirali milione. Projekti Radija i portala Bum 018, u vlasništvu Nikole Panića, dugogodišnjeg člana i funkcionera SNS-a, recimo, nisu dobili ni dinar.

Bez ikakve budžetske podrške ostala je i preduzetnička radnja „Cloudcode“, koja je osnivač Niškog portala, u vlasništvu supruge direktora JKP „Tržnica“ i funkcionera SNS-a Gorana Đorđevića. Razlog za uskraćivanje novca ovim medijima jeste to što „nisu na vreme podneli narativni i finansijski izveštaj“ o trošenju novca sa prethodnog konkursa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati