Društvo i ekonomija

Direktno.rs

07. 05. 2021. 16:31 14

"TO JE TA STRUKA" Vučićeve Olivere odlučuju o slobodnoj nacionalnoj frekvenciji

Slobodna nacionalna TV frekvencija u Srbiji zvuči kao nedostižna stvar, ali lideri opozicije tražili su da se ona dodeli elektronskom mediju koji će se "profesionalno baviti svojim poslom". Predsednik Vučić naveo je, međutim, da će o ovome odlučivati struka, ali kada se u obzir uzme da su pojedini članovi nadležnih tela SNS-ovski orijentisani, pitanje je ko će ove zahteve opozicije i građana uslišiti?

Opozicija je iznela svoj zahtev da se još jedna slobodna frekvencija koja postoji dodeli televiziji koja bi se profesionalno bavila svojim poslom.

- Izneli smo puno konkretnih primera šta se dešava ljudima koji drugačije misle, kako prolaze širom Srbije, sa fotografijama, sa podacima u zastupljenosti u medijima, i svega onoga što je konkretan osnov, a zbog čega smo došli do toga da mora nešto da se promeni da bi opozicija mogla da učestvuje na sledećim parlamentarnim izborima - izjavio je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas o ovom zahtevu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sasekao je ovaj zahtev gotovo u korenu svojom konstatacijom da će odluku o tome koji će mediji dobiti nacionalnu frekvenciju, donosi „struka a ne tajkuni i političari“. 

Struka koja o tome treba da odlučuje, pak, nije nimalo nepristrasna prema predsedniku Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci te teško da će odluka o dodeljivanju frekvencije biti nezavisna i objektivna.

Odluku o dodeli nacionalne frekvencije donosi Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), ali očekujemo i da se tamo nađu Vučićeve Olivere Zekić. Iako, na primer, član Saveta REM-a po zakonu "ne može biti lice koje obavlja javnu, odnosno funkciju u političkoj stranci", javna je tajna da je predsednica Saveta ovog tela Olivera Zekić, produžena ruka SNS u Regulatornom telu za elektronske medije.

Zekić je poznata po svojoj oceni da "opozicija u Srbiji nikad nije imala toliko medija kao što ima danas. Ne krije i da je devedesetih upoznala Ivicu Dačića i Aleksandra Vučića, te da su joj postali prijatelji, a to su očigledno i ostali.

Koliko je REM nezavisno i koliko nije politički obojeno telo odlično pokazuje i izjava jedne od članova Saveta i članice SNS-a, psihologa Aleksandre Janković o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću - da se ponaša kao božji čovek.

- Aleksandar Vučić je pristao da bude žrtva! Prete mu! On živi u hororu! Samo zato što želi da uradi to što je započeo! I, jeste li primetili da on nijednog trenutka ne raspaljuje vatru, gde god da priča, u bilo kojoj emisiji da gostuje. Priča odmereno, bez mržnje. Tako se ponašaju božji ljudi - rekla je Janković 2013. godine u jednom gostovanju.

Put do slobodbe nacionalne frekvencije ipak neće biti lak, a teško i da će o njemu odlučivati struka. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati