Društvo i ekonomija

Direktno.rs

07. 05. 2021. 08:34 3

Fantomske organizacije dobile najveće iznose za projekte od Gradskog sekretarijata za kulturu

Aji Jung se isplatilo čekanje metroa tako da je i ove godine rekorderka po iznosu od čak 5 miliona dinara koliko je dobila od gradskog sekretarijata za kulturu za organizaciju Festivala igre. Interesantno je i to da je Vučićev stilista Igor Todorović za svoj projekat "Povratak klasičnog u likovnim tehnikama" dobio 350 hiljada dinara - stoji u saopštenju Stranke slobode i pravde.

Dalje se navodi:

Ovime je nastavljena praksa dodeljivanja budžetskog novca fantomskim organizacijama i pojedincima bliskim SNS-u. Kao i prethodnih, tako su i ove godine fantomske organizacije i udruženja građana koja su potpuno nepoznata zaposlenima u kulturi, dobili astronomske iznose za svoje projekte. Među njima se izdvaja nepoznato udruženje građana "Kultura + Sport = Ljubav" o kome ne postoje gotovo nikakvi podaci, a koje je dobilo čak 3.25 miliona dinara za 4 različita projekta.

Nepoznati su članovi komisije koji su odlučivali o raspodeli ovog novca, a na sajtu Grada Beograda ne postoje nikakvi kriterijumi niti obrazloženja njihovih odluka.

O tome koliko su ove odluke u najmanju ruku sumnjive svedoči i to da je organizatorima 27. Festivala autorskog filma namenjeno million dinara za organizaciju ovog eminentnog festivala, a fantomsko udruženje građana „Kultura + Sport = Ljubav“ za jedan od svoja 4 projekta "KratkoNETražni film“ dobija samo 100.000 dinara manje, odnosno 900 hiljada dinara.

Primera radi, ugledni festivali "Slobodna zona" i "Sedam veličanstvenih", koji već godinama pune bioskopske sale i dovode vrhunske filmske stvaraoce dobili su 600 hiljada dinara. Isto fantomsko udruženje „Kultura + Sport = Ljubav“ dobija million dinara za festival „Muzički kamion“, a primera radi, SANU za ciklus koncerata koji treba da se održe tekuće godine u njihovoj galeriji, dobiće samo pola miliona dinara. u 2021. biti pomognut sa pola miliona dinara.

Kada govorimo o likovnim i primenjenim umetnostima, i ovde je među dobitnicima isto fantomsko udruženje koje će za projekat „Stripostracija“ dobiti 450 hiljada dinara. Interesantno je da će million dinara dobiti nepoznati Nezavisni studentski pokret za projekat za projekat „Otvori vrata muzeju i zaviri u istoriju“, a primera radi godišnji program Galerije ULUS košta dobiće ukupno 500 hiljada dinara.

Stranka slobode i pravde zahtevaće od Skupštine Grada i Sekretarijata za kulturu da dostave imena članova komisije koja je donela ovde odluke dodelivši najveće iznose fantomskim organizacijama, kao i uvid u podnetu dokumentaciju. Nakon preuzimanja vlasti u Beogradu, zaustavićemo ovu pogubnu praksu otimanja javnog novca i prebacivanja na račune pojedinaca i organizacija bliskih SNS, a umesto toga ćemo povećati budžete za kulturu i podržavati one projekte od kojih Beograđani mogu imati korist - stoji u saopštenju Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati