Društvo i ekonomija

Direktno.rs

04. 05. 2021. 17:37 2

Preko nezakonitosti u radu do mesta u Nadzornom odboru ili od trube do prve violine

Vlada Srbije je 28. aprila razrešila stare i imenovala nova članove Nadzornog odbora Beogradske filharmonije. Novoimenovani predsednik profesor Dejan Petrović i novi član Olivera Vučković očigledno su kadar blizak i odan vladajućoj koaliciji, jer su javnosti poznati po prijavama i tužbama koje prate njihov dosadašnji rad, što nikako ne bi trebalo da bude preporuka za imenovanja.

Dr Dejan Petrović, redovni profesor FON-a, javnosti je poznat kao rukovodilac spornog master programa  koji su zajednički izvodili FON i Mokrogorska škola menadžmenta o čemu su mediji više puta izveštavali - Novosti, BIRN, Direktno, Nova S.

Navedeni program izvodio se van sedišta FON-a i po višestruko višoj ceni od one koja je utvrđena aktima FON-a, što su samo neke od nezakonitosti koje je prosvetna inspekcija ustanovila. I ovome je naš portal pisaou više navrata. 

Nakon vođenja ovakvog programa koji je doprineo urušavanju ugleda FON-a i zbog koga je FON bio pod nadzorom prosvetne i budžetske inspekcije, čiji se nalazi još čekaju, prof. Petrović je nagrađen mestom u Nadzornom odboru Beogradske filharmonije. Kako je profesor Dejan Petrović i član Matičnog odbora Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ovo će mu biti treće stalno primanje iz budžeta Republike Srbije.

Za člana istog Nadzornog odbora imenovana je Olivera Vučković direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda,  koja je poznata po brojnim kontraverzama u vezi sa spomenicima kulture u Beogradu.

Izdvajaju se rušenje zgrade u Resavskoj ulici i rekonstrucija Skadarlije zbog koje je gospođa Vučković, zajedno sa Sinišom Malim i Goranom Vesićem, dobila i krivičnu prijavu. 

Ako ovome dodamo da su u Upravni odbor Beogradske filharmonije imenovane Suzana Vasiljević i Manja Grčić o čemu je Direktno već pisao, jasno je da je Vlada na ove pozicije postavila ljude na osnovu bliskosti sa vladajućom strankom, a svakako ne na osnovu dosadašnjeg besprekornog rada. Naročito ne rada u oblasti muzičke umetnosti.

Šta je razlog za ovako pažljivo selektovanje? Da li odgovor leži u činjenici da je potrebno adekvatno utrošiti 120 miliona evra za novu zgradu Filharmonije, te je neophodno imati ljude koji se dokazano ne drže zakona kao pijan plota i u koje predsednik Vučić i SNS imaju potpuno poverenje ili je nešto drugo u pitanju, pokazaće vreme.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati