Društvo i ekonomija

Direktno.rs

04. 05. 2021. 20:29 3

Paljenje kuće, prebijanje, vređanje - ovako izgleda sloboda medija u Srbiji

Biti novinar u 21. veku nije lako, ali biti novinar u Srbiji danas zahteva istinsku hrabrost i strpljenje. Novinarima u našoj zemlji pale se kuće, obijaju stanovi, vrši konatantan ekonomski i politički pritisak, a targetiranje je svakodnevnica. Obeležili smo juče Svetski dan slobode medija, a danas bi valjalo da se podsetimo kako je biti novinar u Srbiji danas.

Možda najstrašniji primer jeste kada je pola četiri ujutro kroz prozor garaže ubačen Molotovljev koktel u kuću novinara portala „Žig info" Milana Jovanovića, u decembru 2018. godine. Vatra se brzo proširila i na ostatak kuće u kojoj je izgorelo sve što je ovaj policajac u penziji stekao sa suprugom Jelom Deljanin.

Jovanović je nakon ovoga izjavio da sumnja da iza toga stoji tadašnji predsednik opštine Grocka i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Dragoljub Simonović, jer je u više navrata pisao o brojnim malverzacijama koje su se dovodile u vezu sa njim.

Još jedan od primera napada na novinare jesu i oni fizički, često presretanjem. Tako je u najskorijem slučaju napadnut radijski voditelj Daško Milinović, koga su dvojica maskiranih napadača pretukla metalnim šipkama.

Za vreme protesta u julu prošle godine novinari koji su izveštavali sa terena napadani su u više navrata, a policija nije prezala da svoju brutalnost iskaže čak ni kada bi se izjasnili kao profesionalci koji samo rade svoj posao. 

Pored krvavih glava, novinari i svoje domove mogu zateći provaljene i ispreturane od glave do pete, a ovo takođe nije nikakva retkost u Srbiji, naročito kada su u pitanju istraživački novinari.

Zbog informacija koje vlast smatra nepodobnim se obijaju stanovi, ali se ide i u zatvor. Slučaj novinarke Ane Lalić koja je posle izveštaja o nedostatku zaštitne opreme i o haotičnim uslovima rada u Kliničkom centru Vojvodina uhapšena zato što je „širila paniku“ obišao je čitav svet.

Primere verbalnog vređanja novinara mogli bi da se nabrajaju u nedogled. Svi koji su preispituju postupke sadašnje vlasti su ili "strani plaćenici" ili "đilasovci".

Inače, Reporteri bez granica istakli su u objavljenom godišnjem izveštaju da je novinarstvo, "glavna vakcina" protiv dezinformacija, potpuno ili delimično blokirano u 130 od 180 zemalja sveta, a Srbija se nalazi na 93. mestu kao i prošle godine.

Ta organizacija ocenila je da je "Srbija zemlja sa slabim institucijama u kojoj lažne vesti šire senzacionalistički mediji koje podržava vlada i u kojoj su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i prodržavnih medija".

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati