Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

04. 05. 2021. 06:55 7

Dva načina da se zaštite svedoci u slučaju "Palma"

Marinika Tepić neće saopštiti imena onih koji su spremni da svedoče o podvođenju i pedofiliji u Jagodini dok se svedocima ne odredi zaštita. Kako god da svedoče, znaću ko su, poručuje Dragan Marković Palma. Međutim, da to baš i nije toliko lako objašnjava za N1 zamenik republičkog javnog tužioca Goran Ilić, koji kaže da srpsko zakonodavstvo poznaje dva pristupa u zaštiti svedoka.

Posle izjave jagodinskoj policiji, Marinika Tepić saopštila je da nije pominjala imena svedoka i da to neće činiti dok im se ne bude garantovala zaštita.

- Bez obezbeđivanja zaštite i žrtava i svedoka ja ne mogu da dovodim u rizik bilo kog od svedoka i bilo koju od žrtava - navela je tada.

Dragan Marković imao je, tokom praznika, na raspolaganju dve televizije sa nacionalnom frekvencijom. I, osim što se veselio, Marković je imao poruku za potencijalne svedoke.

- Ako se žrtve plaše od mene, pa neće da idu u tužilaštvo i u policiju, hoće preko Skajpa i onlajna, ja ću i tada isto da saznam njihova imena i prezimena i sve te svedoke - rekao je Marković.

Međutim, to nije moguće ukoliko oni koji su zaštićeni poštuju pravila, objašnjava zamenik republičkog javnog tužioca Goran Ilić.

- Naš zakonik poznaje dva modela zaštite - jedan obavezno uključuje zaštitu identiteta tog i takvog svedoka, a drugi model poznaje zaštitu lica koja su posebno osetljiva i taj drugi model omogućava da se izbegne neposredni kontakt i prisustvo okrivljenog prilikom isptivanja posebno osetljivog svedoka - kaže za N1 Ilić.

U oblasti zaštite svedoka pravosuđe je veoma napredovalo. objašnjava Ilić, pa čak može da se primenjuje ono što smo navikli da gledamo u filmovima.

- Može da se izvrši njihova fizička dislokacija, najčešće se to vrši njihovim preseljenjem u drugu državu, čak je bilo i slučajeva da se vrši plastična operacija nad svedokom koji je učestvovao u nekom krivičnom postupku u svojstvu svedoka i da se kroz promenu njegovog fizičkog opisa praktično vrši njegova zaštita - ističe.

Najveće iskušenje u procesima koji su politički osetljivi nisu zaštita svedoka, ocenjuje Ilić, već sve zavisi od nezavisnosti pravosuđa koje u Srbiji, kako kaže, ne postoji, odnosno samostalnosti javnog tužilaštva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati