Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 05. 2021. 13:26 10

Grigorije: Nijedan dan našeg života nema smisla bez Uskrsa (VIDEO)

Episkop diseldorfski i cele Nemačke, Grigorije, uputio je pravoslavnim vernicima poruku pred najveći hrišćanski praznik - Uskrs.

Obraćanje vladike Grigorija prenosimo u celosti:- Poštovani i dragi pravoslavni narode, dragi Srbi koji živite ovde u Nemačkoj,

Dolazi najveći hrišćanski praznik, praznik nad praznicima - Vaskrs. Od njega i iz njega izviru svi drugi praznici, a iz svih praznika koje praznujemo i slavimo, trebalo bi da izvire svaki dan našeg života. Ovih dana sam razmišljao, čini mi se malo dublje, o praznicima, i došao sam do jedne misli, jednog zaključka, koji sam hteo i mislio da je važno da podelim sa vama.

Dakle, na praznik se događa nešto čudesno. Na praznik na nas silazi blagodat božja, Bog izliva svoju milost na nas. I onda sam razmišljao zašto je i šta je problematično to sa nama i šta se to zbiva ponekad loše i ponekad bezumno sa naše strane, kada je reč o praznicima. Događa se to da mi našom nepažnjom, a to govorim iz sopstvenog iskustva, budemo zatvoreni za milost božju ili nam neko, prijatelj ili neprijatelj ili sam arhineprijatelj - đavo, pomuti razum i srce i smuti nas i nama prođe praznik bez milosti i na kraju ostanemo i bez radosti.
To je važno, kad ulazimo u praznično doba, u praznično raspoloženje, da budemo i te kako obazrivi i razumni. Da pazimo šta se događa oko nas, da nas neko ili nešto ne saplete i da onda pomuti našu dobru volju i da mi budemo u trenutku kad se sliva milost i blagodat božja u ovaj svet, zatvoreni za tu milost i blagodat božju. To je vrlo jednostavno kad govorim, ali govorim, ponavljam vam, iz ličnog iskustva. Na praznik, kao što je velika blagodat, tako može biti i veliko iskušenje.

Tako možemo da zapadnemo u smućenost i da nam se praznik pomuti. A opet ponavljam, ako smo na praznik otvoreni za milost i blagodat božju, onda će i u one druge dane, da to iskustvo bude nama od velike koristi. I druge praznike ćemo tako slaviti, jer nijedan ne postoji bez ovog praznika i nema smisla bez ovog praznika.

Nijedan dan, nijedan pokret našeg života nema smisla bez ovog praznika. Zato nam je važno da shvatimo šta se to na praznik događa. Događa se da Bog miluje one koje hoće i one koji su otvoreni za njegovu milost. Kad primimo tu milost božju, kad primimo blagodat Duha Svetoga, onda doživljavamo radost i naša radost onda bude izvor našeg života.

To sam hteo sa vama da podelim, dragi pravoslavni hrišćani, i da vam kažem, sa nadom da proslavimo u radosti praznik, Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse - poručio je vladika Grigorije pravoslavnim vernicima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati