Društvo i ekonomija

Direktno.rs

30. 04. 2021. 08:24 5

Patrijarh: Apel za bratsku slogu, molimo se za obolele

"Ne dopustimo da nam praznik Vaskrsenja Hristova bude praznik običaja, kao što često čujemo, već praznik novog života, nove nade, nove tvari - upravo na takvo slavlje i veselje poziva nas Crkva", poručili su u vaskršnjoj poslanici patrijarh Porfirije i vladike Srpske pravoslavne ckve (SPC) i pozvali na jedinstvo i slogu.

- Ovo je novo veselje kojim se pobožno veselimo svi mi koji kličemo: Hristos vaskrse! Ali, isto tako se raduju sa nama i svi ostali hrišćani, i svi koji doživljavaju Božju dobrotu, i sva tvorevina Božja - navodi se u poslanici koju je objavila SPC.

Patrijarh Porfirije i vladike SPC pozivaju "na radost Vaskrsenja kako bismo odagnali od sebe tugu našeg života, tugu koja nas je, evo više od godinu dana, pritisla, tugu koja se uselila u svaku poru našeg života, tugu koja je mnoge kuće zatvorila".

- Ustanimo, i veselimo se, i pobedonosno kličimo jedni drugima: Hristos vaskrse! Radosnim vaskršnjim pozdravom Hristos vaskrse! pozdravljamo sve vas, draga deco duhovna, koji živite širom sveta, vas koji ste daleko od svojih ognjišta, od zavičaja, a često i od svojih najrođenijih. Znajte da vaša Svetosavska Crkva neprestano brine o vama kao neraskidivim delovima našeg naroda - poručuju poglavar i arhijereji SPC.

U poslanici je upućen apel za očuvanje "crkvenog, nacionalnog, jezičkog i kulturnog jedinstva", za "bratsku slogu" i "protiv podela nesuglasica i rasprava".

- Danas se posebno molitveno sećamo naše napaćene braće i sestara na Kosovu i Metohiji. Njih posebno pozdravljamo i ohrabrujemo da budu čvrsti i postojani u veri, nadi i ljubavi - navodi se u poslanici.

Posebna poruke upućene su i vernicima u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Severnoj Makedoniji.

- Sve verujuće sinove i kćeri ponosne Crne Gore takođe pozdravljamo sa Hristos vaskrse! Njima se posebno obraćamo: sa vama su naša ljubav i naše molitve, draga deco duhovna, jer ste vi u posebnim prilikama, bolje reći neprilikama i nevoljama, u neprestanim duhovnim borbama - istaknuto je u vaskršnjoj poslanici.

- Srdačno pozdravljamo našu braću i sestre u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji i Severnoj Makedoniji. Ne sumnjamo da ćete vi, draga deco duhovna, sa svojim arhijerejima, sveštenicima, monasima i monahinjama veliki praznik Hristova Vaskrsenja dočekati i proslaviti na najbolji mogući način, otvorena srca prema svojim inoslavnim ili pak inovernim susedima. Vaskrsli Hristos Gospod neka bude sa svima vama i sa svim ljudima dobre volje oko vas!.

Posebne molitve patrijarh i vladike uputili su svim "obolelima o kovida-19, lekarima i medicinskom osoblju", uz poruku da se, posle prošlogodinjih nada "da će zaraza brzo proći" danas mole "za ozdravljenje svih obolelih, kao i za pokoj duša svih upokojenih".

- Poštujući preporuke medicine, sami sebe, i jedni druge, i sav život svoj Hristu Bogu predajmo! Sa molitvenom željom da Vaskrs, Praznik nad praznicima, svi dočekate i proslavite u duhovnoj radosti i telesnoj kreposti, još jedanput vas pozdravljamo najradosnijim pozdravom: Hristos vaskrse! - zaključuju u poslanici patrijarh srpski Porfirije i vladike SPC

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati