Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

30. 04. 2021. 09:46 0

Vlada mu produžava v.d. mandat više od 20 puta

Praksa postavljenja v.d. direktora Agencije za zaštitu životne sredine retroaktivno, na već istekli period - ponovila se i na prethodnoj sednici Vlade. Filipa Radovića Vlada Srbije je 22. aprila imenovala za v.d. direktora Agencije, ovaj put počev od 10. januara 2021. pa na naredna tri meseca, što je opet - već prošlo vreme.


Pre samo nedelju dana, 22. aprila, Transparentnost Srbija (TS) pozvala je Republičko javno tužilaštvo da podnese tužbu i pokrene upravni spor za osporavanje zakonitosti rešenja o retroaktivnom postavljenju na položaj vršioca dužnosti direktora Agencije za zaštitu životne sredine Filipa Radovića, prenosi N1.

Povod je bilo retroaktivno imenovanje Radovića, 15. aprila, na tromesečni period počev od 9. oktobra 2020. godine.

Ista priča se ponovila upravo na sednici Vlade na dan kada je Transparentnost Srbije uputila ovaj dopis.

Pre prošlog retroaktivnog rešenja od 15. aprila (za period od 9. oktobra pa na naredna tri meseca), Radović je, kako ukazuje Transparentnost,  bio direktor Agencije od 22. februara 2013. godine do 19. marta 2015. godine, kada je prvi put postavljen na položaj vršioca dužnosti direktora.

„On je potom još 20 puta postavljan za vršioca dužnosti direktora, redovno na tri meseca, i jednom na šest meseci. Pre gore pomenutog retroaktivnog postavljenja, Radović je još pet puta bio postavljan retroaktivno, ali je tada bila reč o kašnjenjima od jednog do devet dana“, ukazala je Transparentnost Srbije u svom dopisu RJT poslatom 22. aprila – na dan kada mu je Vlada Srbije još jednom, retroaktivno „zanovila“ v.d. mandat.

- Ovom prilikom Vas podsećamo da nije reč o beznačajnim aktima već aktima kojima se odlučivalo o osnovnim i najvažnijim pravima i interesima drugih lica. Kao ilustraciju njihove važnosti navodimo slučaj iz novembra 2020. godine, kada je Milenko Jovanović dobio otkaz na mestu načelnika za pitanja kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, u vreme kada Filip Radović nije imao status v.d. direktora Agencije, tačnije kada mu je mandat prestao - podseća se u dopisu ove organizacije.

Transparentnost Srbija istog dana uputila je dopis i predsednici Vlade Srbije.

- Pozivamo vas da preduzmete odgovarajuće mere kako se navedeni problem ne bi ponovio u budućem radu Vlade. Zarad toga je neophodno da se bez odlaganja prestane sa opisanim “ozakonjenjem“ tj. stvaranjem privida da su odluke koje građani, kojima je istekao status vršioca dužnosti direktora, i dalje donose u skladu sa zakonom. Jednako je potrebno da Vlada i organi državne uprave prekinu praksu prećutnog ‘pokrivanja’ propusta i kršenja zakona - navela je, između ostalog, ova organizacija u doprisu premijerki Srbije.

Zakonom o državnim službenicima predviđeno je da, do postavljenja državnog službenika na položaj, može biti postavljen vršilac dužnosti, bez konkursa, na rok od najviše šest meseci. Ovaj rok naknadno može da bude produžen za maksimum – tri meseca.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati