Društvo i ekonomija

[ Izvor: CINS ]

24. 04. 2021. 12:23 7

Propali toaleti u školama nisu prioritet za državu

Iako se povećava broj osnovnih škola u kojima toaleti ne postoje ili ne rade, a loša higijena ostaje rizik po zdravlje dece, njihova obnova nije prioritet Ministarstva prosvete i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. Istraživanje CINS-a pokazuje da su uoči i tokom pandemije korone, od 2018. do ove godine, škole 182 puta tražile novac za rekonstrukciju ili izgradnju toaleta, ali su ove institucije odobrile samo 20 projekata. Prema rečima doktorke iz Zavoda za javno zdravlje Pirot, prioritet mora da bude zdravlje dece.

Čučavci, loša higijena, neprijatni mirisi s vremena na vreme i neispravni vodokotlići - ovako jedan roditelj učenika OŠ Vuk Karadžić u Crvenki, kod Vrbasa, opisuje stanje školskog toaleta. U tu školu ide oko 850 učenika.

- Apsolutno sve treba menjati još juče - dodaje roditelj koji je želeo da ostane anoniman.

Škola u Crvenki je tri puta odbijena na konkursima sa zahtevom vrednim 10,6 miliona dinara za rekonstrukciju toaleta, a za CINS su iz Ministarstva ranije rekli da ta svota „daleko prevazilazi sredstva koja se mogu dodeliti samo jednoj školi“.

- Međutim, istraživanje CINS pokazuje da je Ministarstvo u poslednje tri godine više od ovog iznosa dodelilo za četiri škole: u dve za zamenu stolarije (u jednoj se stavljala i fasada), u jednoj za salu za fizičko u izdvojenom odeljenju i jednoj za rekonstrukciju sportskog terena - piše CINS.

Navode i da u Ministarstva prosvete nisu pristali na intervju niti su odgovorili na pitanja CINS, dok su iz Pokrajinskog sekretarijata dobili objašnjenje da postoji više kriterijuma za ocenu prijava za dodelu novca na konkursima, kao i da nema ograničenja u iznosu koji škola može da traži i dobije.

- Sanitarni čvorovi su jedan od prioriteta, ali to su i sanacije krovova koji prokišnjavaju, rekonstrukcija instalacija, oštećene stolarije, oštećenih pristupnih puteva i sportskih terena, sanacija fasada koje se urušavaju - rečeno je za CINS u Pokrajinskom sekretarijatu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati