Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN ]

21. 04. 2021. 07:18 14

JARAN KABADAHIJA Ko je šeik Naser, novi Vučićev prijatelj?

Iza glamuroznih sportskih događaja u Bahreinu čiji je glavni arhitekta šeik Naser, stoji i problematična biografija člana kraljevske porodice i brojne optužbe i sumnje za progon političkih protivnika, torturu, čak i ratne zločine.

Кad je ono Vučić pre desetak dana, tokom posete delegacije Bahreina predvođene šeikom Naserom bin Hamadom bin Isom al Кalifom, izjavio da će ova zemlja u Srbiji imati iskrenog prijatelja i lojalnog saradnika, može biti nije znao ili ga, ne d’o Bog, nije zanimalo nekoliko interesantnih činjenica o dragom gostu, piše NIN.

Primerice, da se ova najmanja zalivska monarhija nalazi pod opservacijom Stejt departmenta zbog notornog kršenja ljudskih prava - mučenja, okrutnog nehumanog postupanja prema političkim protivnicima, uključujući i likvidacije. O gušenju slobodnih medija da i ne govorimo. Ili nije bio upoznat sa činjenicom da ključna opoziciona stranka Al-Vefak nije učestvovala na izborima 2018, jer su im par godina ranije sudovi zabranili izbornu trku zbog kritičkih tonova prema monarhiji. Ili je možda ipak ispravno sagledavao da će sve, imajući u vidu da deo Zapada licemerno okreće glavu od ovih fakata, računajući na petroprofit, proći ispod radara.

I ne može se reći da mu ova poslednja računica nije ispravna, niko se neće u pandemijskom ludilu počešati iza uva što je jedan balkanski lider stao u red za bahreinske dolare. Ama bi sve ovo nekako možda i prošlo da šeik Naser nije pomenuo da su "zajedničke vrednosti i aspiracije koje dele građani Bahreina i Srbije osnov za zajednički cilj održivog razvoja i prosperiteta obe zemlje". Кoje bi to zajedničke vrednosti trebalo da podelimo?

Strast prema vrhunskom sportu, koji Bahreinu služi kako bi popravio imidž zemlje koja je ogrezla u autokratiju, piše britanski Gardijan? Ili možda treba da podelimo pomenuti odnos prema političkim protivnicima i neistomišljenicima?

Iza činjenice da je šeik Naser osnovao biciklistički tim koji je imao značajnu ulogu na najvećim trkama poput Tur de Fransa i ekipu za trijatlon, te da je Bahrein domaćin glamurozne trke Formule 1, stoji fakat da je šeik i brigadni general u vojsci i zapovednik kraljevske garde – elitne jedinice koja učestvuje u ratu u Jemenu. Naser se i sam borio u koalicionim misijama koje su optuživane za ratne zločine.

Iako formalno nije član vlade ni saveta ministara, šeik zauzima neka od najvažnijih mesta u zemlji uključujući i predsedavanje Olimpijskim komitetom i Vrhovnim savetom za omladinu i sport.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati