Društvo i ekonomija

Direktno.rs

18. 04. 2021. 08:59 4

Država finansijski nagrađuje najvećeg zagađivača - Ziđin

Srbija je jedina država čija je vlast najvećem zagađivaču - kompaniji Ziđin, umesto kažnjavanja, dala dva miliona evra kao pomoć privredi zbog pandemije koronavirusa. Ziđin je i pored pandemije ostvario rekordne rezultate poslovanja u proizvodnji zlata i bakra, iako je krajem 2018. godine (kad je Ziđin došao u Bor) tona bakra kostala 5.400 evra, dok sada skoro 50% vise - 7.800 evra. Ogroman profit kompanija Ziđin je odbila da uloži u ispunjavanje ekoloških standarda (na šta ih obavezuje zakon Srbije) jer ih nikada nije interesovalo što od posledica zagađenja u Srbiji dnevno umire 30 ljudi - piše u saopštenju Igora Radoševića, predsednika Resornog odbora za ekologiju i životnu sredinu Stranke slobode i pravde.

Dalje se navodi:

Ovo „uspešno“ poslovanje kompanije Ziđin je dovelo do uništavanja dve reke, Borske reke (koju danas zovu mrtva reka) i reke Pek u Majdanpeku zbog koje su građani Kučeva ostali bez pijaće vode zbog čega niko još nije snosio odgovornost.

Ziđin je u Kini više puta osuđena zbog teškog zagađenja životne sredine zbog čega je morala da plati milionske kazne. Ministarstvo životne sredine Kine je više puta opominjalo kompaniju Ziđin zbog neispunjavanja ekoloških standarda. Ziđin je krivac što je 9.100 m3 toksičnog otpada završilo u reci Ting u Kini, što je uzrokovalo pomor četiri miliona riba. Rukovodstvo Ziđina je čak probalo i da zataška ovaj skandal kao i da podmiti novinare.

Kao reakciju na ovakvo poslovanje „Norveški državni penzioni globalni fond“ je isključio Ziđin iz portfolija zbog mogućnosti da opet budu odgovorni za teško uništavanje životne sredine. Akcije Ziđina su bile 2008. godine izlistane na berzi, da bi Etičko veće „Norveškog penzionog fonda“ saopštilo da politike i procedure svih kompanija koje se kotiraju na berzi moraju biti odobrene „zelenom sigurnosnom regulativom“, dok je u slučaju Ziđina ukazano na veliki broj propusta i nedostataka u operacijama 11 kćerki firmi Ziđin Grupacije.

U Srbiji je grad Bor zbog poslovanja Ziđina postao najzagađeniji grad, čije posledice osećaju i građani Rumunije (udaljene 25km) i Bugarske (udaljene 43km) koje su već najavile tužbe protiv Republike Srbije zbog zagađenja.
Da li je moguće da je i pored svega gore navedenog, ova vlast odlučila da sa dva miliona evra finansijski pomogne kompaniju Ziđin? Ovo predstavlja uvredu za svakog od 10.000 preminulih građana koje Srbija godišnje izgubi od posledica zagađenja koje prave kompanije kao Ziđin - stoji na kraju saopštenja Igora Radoševića, predsednika Resornog odbora za ekologiju i životnu sredinu Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati