Društvo i ekonomija

Direktno.rs

17. 04. 2021. 11:27 6

"RUDNIK NEĆE PROĆI" Protest meštana Dobrinje, neće da budu ekološke izbeglice (VIDEO)

Oko hiljadu meštana sve tri požeške Dobrinje i okolnih sela okupili su se kod spomenika knjazu Milošu Obrenoviću u Gornjoj Dobrinji kako bi sprečili početak istraživanja za rudnik litijuma. Kilometarske kolone automobila uputile su se u to selo, a meštane je došao da podrži i veliki broj građana i ekoloških aktivista.

Meštani ovim protestom odlučno poručuju vlastima i izvođačima radova "nećemo vam dozvoliti ništa da radite, ne damo vam dam trujete vodu, zemlju i vazduh pod našim parčetom neba".

- U Dobrinji smo. Tu nam je mesto. Naši meštani imaju podršku i iz drugih gradova. Ponosni smo na njih. Šta zna Jadar Lithium šta je pravo blago! Nema te berze na kojoj se može trgovati ovim! Nema preče borbe od ove. Da granica trpljenja ovog naroda postoji, posle današnjeg skupa u Dobrinji biće jasno svima. Dirnuli ste u nešto što niste smeli. Inicijativa za Požegu uvek deo naroda - navode iz Inicijative za Požegu.

Danas su po odobrenju Ministarstva rudarstva i energetike trebala da počnu geološka istraživanja na području Dobrinje i najavljeno je da će radove da izvodi predudeće "Jadar Lithium" doo Beograd.

- Mi imamo iskustva iz okoline u Loznici gde je izbušeno više od 500 rupa na dubini 300 do 700 metara, u okviru geoloških istraživanja i to je imalo ozbiljnih posledica po životnu sredinu i ovi meštani ne žele da dozvole to - rekao je Nikola Maslać iz građanske inicijative Požega za N1.

- Ovde su ljudi rešeni da spreče ono što se dešava u okolini Loznice, da spreče da dođemo do svršenog čina. Rešeni smo da sprečimo i inicijalne radove koji se odnose na geološka istraživanja - dodao je Maslać.

Lokalna samouprava je nakon reakcije medija i javnosti pozvala predsednike mesnih zajednica osam požeških sela, da razgovaraju i obećala da njihove porodice i njihova zemlja neće trpeti posledice najavljenih istraživanja. Građanima je rečeno i da niko neće ući na njihovu parcelu bez njihove saglasnosti, ali oni su ipak danas izašli da pruže otpor istraživanju.

U ministarstvu energetike i rudarstva rekli su za N1 da je kompanija dobila tzv. istražno pravo na prostoru sela Dobrinja i kažu da meštani nemaju razloga za brigu. Kako je rečeno, to ne znači da će Jadar Litijum ove godine krenuti sa geološkim istražnim radnjama, a ukoliko do eksploatacije i dođe, moraće da se ispune, najviši standardi zaštite životne sredine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati