Zašto se krije kako sudi Vučićeva predsednica VKS? | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

12. 04. 2021. 19:35 4

Zašto se krije kako sudi Vučićeva predsednica VKS?

Parlament Srbije izabrao je na predlog Visokog saveta sudstva sudiju Jaminu Vasović za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda. Time Vasović, inače Vučićeva pulenka i drugarica, kao jedini kandidat, sada ima najvišu funkciju u pravosuđu. Sutra će položiti zakletvu pred poslanicima, a javnost o njoj i njenom radu ne zna gotovo ništa. Prilika da to saznaju na skupštinskoj sednici je propuštena jer su poslanici, umesto o njoj, sve vreme govorili o sudiji Apelacionog suda Miodragu Majiću.

Neko bi rekao poslanici su se zbunili ili nisu dobro obavešteni koga biraju za najvišu sudijsku funkciju, jer je skupštinska sala i tokom izbora predsednice Vrhovnog kasacinog suda ličila na poligon za napad na neistomišljenike, piše N1.

- Sudija Majić je skandalizovan samom idejom da neko njega pozove u Skupštinu da on odgovara. Evo, ja ću mu poručiti - da niti ćemo ga zvati niti želimo da ga vidimo mi se njega iskreno rečeno gadimo - rekao je poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Milenko Jovanov.

- Deca romske nacionalnosti, devojčice od 13 godina, nemaju pravo da uživaju zaštitu našeg zakona i da nad njima može da izvrši obljuba, to je potpisao sudija Majić. To je Hitler radio sa Romima i Jevrejima od 1936. godine. Počinjete to isto da radite što su radili u nacističkoj Nemačkoj - bila je skandalozna izjava Veroljuba Arsića iz SNS.

- Demonstracija bahatosti u Skupštini…Vrlo je interesantno da o toj bahatosti u Skupštini gospodin Majić govori danas, a nije govorio kada su završeni izbori za narodne poslanike. Sećate se noći u Republičkoj izbornoj komisiji? - naveo je Đorđe Milićević iz SPS.

Još je interesantnije da predsednik parlamenta Ivica Dačić ponovo nije reagovao na ovakvu raspravu, a najinteresantnije da poslanici građanima Srbije ništa nisu rekli - o kandidatkinji Jasmini Vasović.

- Da objasnimo ljudima ako ništa drugo da je totalno nenormalno - da birate predsednicu Vrhovnog kasacionog suda da o njoj ne čujete ni reč, da ne čujete ni njeno ime, a da za to vreme slušate onakve bljuvotine, to je vređanje te osobe koja će biti jako visoka funkcija u ovom društvu, ja bih bio jako ljut na ljude koji su me izabrali da su me onako izabrali, da su pominjali izbor za mis i nakon toga pričali o nekakvom odvratnom sudiji koga se gade, a ne pomenuli me uopšte - objašnjava sudija Majić.

KRIK je o Jasmini Vasović pisao kada je veće u kojem je bila donelo oslobađajuću presudu za Stanka Subotića Caneta, kojem se godinama sudilo za šverc cigareta.

- Veće u kom je bila Jasmina Vasović je donelo oslobađajuću presudu nakon što je iz dokaza izbacilo neke ključne dokaze tužilaštva. Tužilaštvo je zbog toga upravo Vrhovnom kasacionom sudu podnelo zahtev za zaštitu zakonitosti. Njihov zahtev je usvojen, odnosno sudije najvišeg suda u zemlji utvrdile su da su Vasović i njene kolege prekršile zakon, odnosno nezakonito oslobodile optužbi Stanka Subotića - kaže Bojana Jovanović iz KRIK-a.

Sudija Jasmina Vasović je učestvovala i u oslobađajućim presudama za Zvonka Veselinovića i Milana Radojičića, ljudi sa severa Kosova koji su bliski SNS.

- Nije nikakva tajna da je bliska prijateljica Aleksandra Vučića, time je cela mreža utaje njene biografije i njenih dela ili nedela skrivena od javnosti u skupštinskoj raspravi…Dakle mi ništa nismo mogli da čujemo o njenim postupanjima ranije, ono o čemu su istraživački novinari izveštavali kako je oslobađala ili veće čiji je deo bila, ljude koji su imali ozbiljne količine droge u svom posedu - ističe potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Za predstavljanje koje je prvi put bilo javno u februaru javnost nije bila zainteresovana, a Vasović je izdvojila da će se zalagati za suđenja u razumnom roku.

- Zaljubljena sam u svoj posao i to se u stručnim krugovima vrlo dobro zna. Ovo je za mene izazov za koji imam energiju i podršku kolega - objavila je Vasović.

Prvi izazov koji će dočekati sudiju Vasović na novoj poziciji je i zahtev Darka Šarića, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina, za zaštitu zakonitosti, u kom traži da se izvršenje presude prekine i da se predmet vrati na ponovno odlučivanje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Novi igrač

Zoran Živković [10.05.2021.]


Video dana

Pametan čovek

Anketa

Koje drvo najviše volite?

Rezultati