Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

11. 04. 2021. 09:37 5

NIKAD RASVETLJENA POLITIČKA POZADINA 22 godine od ubistva Ćuruvije

Danas se navršava 22 godine od ubistva novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina", Slavka Ćuruvije. Na Uskrs 11. aprila 1999. godine, oko 17 časova u Svetogorskoj ulici, tada Lole Ribara, u prolazu ispred broja 35, gde su bili marketinška služba njegovog lista i njegov stan, na Ćuruviju je ispaljeno 12 metaka.

Neposredno pre ubistva, Ćuruviju je pratilo 27 pripadnika Državne bezbednosti. Za ubistvo Ćuruvije, SID je osumnjičio bivše šefove Državne bezbednosti Radomira Markovića, Milana Radonjića, te operativce Ratka Romića i Miroslava Kuraka, dok se istraživala uloga Mirjane Marković, supruge Slobodana Miloševića.

Suđenje je započeto u Specijalnom sudu u Beogradu 2015, a 5. aprila 2019. godine doneta je nepravosnažna presuda kojom su Radomir Marković i Milan Radonjić osuđeni na po 30 godina zatvora, a Ratko Romić i Miroslav Kurak na po 20. Kurak je još uvek u bekstvu. Politička pozadina ubistva ostala je nerasvetljena, kao i nalogodavac i neposredni izvršilac.

- Očigledno da se sve vreme radi o kalkulacijama. Ta, kako je zovu, duboka država očigledno je rešila da preda dve, tri žrtve, a da se nikada ne otkrije do kraja ko je sve bio tu. Ti ljudi nisu ubili samo Ćuruviju, mnogi su bili tu u pitanju. Mi još uvek imamo NN lice koje je izvršilo ubisvto. Nadam se da će ovaj ponovljeni postupak doneti neke nove stvari u istrazi, ali očigledno da neko sprečava da se sazna istina o ubistvu Ćuruvije - rekao je Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara (NUNS).
On je rekao da je bolno kada vam se ponovo ponavljaju “Vučići i Dačići”.

- Ponovo se vratila ta stigmatizacija stranih plaćenika i ona je prisutna kako se ova vlast opet vratila na vlast. Mi svaki dan vidim,o ne samo kako politički oponenti, već i novinari i svi drugi koji upute kritiku vlasti, budu provučeni kroz blato. Ta mantra uvek prolazi u narodu, jer sada i ako nemamo sa kim da ratujemo sa strane, što je dobro, ali imamo unutra koga da optužimo - nastavio je Bodrožić i podsetio se ubistva i novinarke Dade Vujasinović, odnosno Milana Pantića.
Podsetio je da se konstantno povećava broj napada na novinare u Srbiji, te da je samo prošle godine tih napada bilo ukupno 189.

- Od tih 189 napada, 32 je bilo fizičke prirode, a neverbalnih pretnji 50. I tokom vanrednog stanja novinari su bili meta tih napada, jedna od njih je i naša koleginica Ana Lalić. Ona je u nedelju dana “prošla” kroz sve tabloide što predstavlja poseban aspekt napada. Ana Lalić je na kraju posle svega bila u pravu, a to niko nije od njih rekao - objasnio je Bodrožić.
Slavko Ćuruvija je rođen u Zagrebu, 9. avgusta 1949. godine. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Radni vek je počeo u preduzeću "Mašinogradnja". Od 1984. godine radio je kao analitičar u Upravi za analize Saveznog sekretarijata za unutrašnje poslove. Godine 1985. Ćuruvija se pridružio novinarskoj ekipi lista "Borba". Počeo je kao komentator, pa preko urednika unutrašnje političke rubrike stigao do glavnog i odgovornog urednika.

Pisao je komentare i reportaže sa Kosova i Metohije u periodu do 1986. do 1988. godine. Bio je jedan od retkih novinara kojem je omogućeno da bude neposredno uz Slobodana Miloševića tokom njegove posete Kosovu Polju, 24. aprila 1987, kada je Milošević izgovorio čuvenu rečenicu "Niko ne sme da vas bije!".

U "Borbi" je ostao do 1994. godine kada je država preuzela kontrolu nad listom, nakon čega je napustio novine. Sve vreme je bio aktivni dopisnik ili saradnik više medija: "Komunist", "NIN", "Vjesnik", "Večernji list", "Nedelja", "Pobjeda", TV Beograd, TV Politika, TV Sarajevo. Godine 1994. zajedno sa Momčilom Đorgovićem osnovao je list "Nedeljni telegraf", prvi srpski privatni nedeljnik. Dve godine nakon toga, 1996, njih dvojica su osnovali "Dnevni telegraf" (DT), prvi privatni dnevni list u Srbiji. 1998. je osnovao magazin "Evropljanin".

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati