Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 04. 2021. 17:59 0

"Romi posebno pogođeni siromaštvom"

"Kako romska kultura prožima svaku zajednicu, posebna pažnja mora biti usmerena ka podizanju svesti i ka svim onim problemima sa kojima se suočava romska populacija", navodi se u saopštenju Stranke slobode i pravde Požarevac.

Na današnji dan obeležava se Svetski dan Roma, a iz Stranke slobode i pravde poručuju da je u ovom trenutku manjak demokratskih vrednosti očigledan u našoj zemlji.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:"Danas kada je u fokusu naših života borba sa virusom, još bolje i više uviđamo koliko demokratskih vrednosti nedostaje u Srbiji, kako je ova etička zajednica marginalizovana i kako je zanemarivanje u pandemiji uočljivije više nego ikada. Gradski odbor Stranke slobode i pravde u Požarevcu svojim lokalnim programom postavio je kao jedan od ciljeva, da se jednako posveti pažnja brigama, nedoumicama, te potrebama Romkinja i Roma na teritoriji grada Požarevca.

Oblast zdravstva kao prva karika koja vodi ka zdravom društvu obuhvata zdravstvenu politiku koja će pružiti i biti izvor pravih informacija u vezi sa zdravstvenom zaštitom, organizujući i edukativne radionice o pravima na zdravstvenu zaštitu, o preventivnim pregledima na nivou grada Požarevca, Gradske opštine Kostolac i ostalih naselja.Oblast obrazovanja će u najvećem delu romskoj populaciji omogućiti uključivanje na višem nivou u obrazovni sistem jer bi se tako potpomogla integracija uz smanjenje siromaštva i posledica siromaštva u kategoriji ovog dela stanovništva. Zapošljavanje zauzima važno strateško mesto u borbi protiv siromaštva kojom je nedvosmisleno posebno pogođena romska populacija te će određene smernice ka uspešnosti sprovođenja politike zapošljavanja, održivosti i ulaganja biti vidljivi i trajati u perspektivi.

Naša zajednica mora da teži društvu bez diskriminacija, te se otuda predstavljenim Planom Stranke slobode i pravde za dan posle smene režima svim starijim licima od 65 godina koji nemaju primanja garantuje pomoć od 100 evra mesečno. Sigurnost je na prvom mestu a cilj je da se zajedno razvijamo, učimo jedni od drugih i postanemo bolje mesto za život svih naših sugrađana".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati