Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 04. 2021. 18:35 16

Lekari s "Banjice": Dosta nam je "privatnih" operacija i nepotizma!

Račun od 440.000 dinara sa Instituta za ortopediju "Banjica" koji je dospeo u javnost i izjava direktora dr Zorana Baščarevića za Direktno.rs da je po zakonu dozvoljeno operisati bez čekanja, uz pacijente, uznemirila je i lekare ove ustanove. Međutim, ministra zdravlja Zlatibora Lončara očigledno nije, jer niti se pojavljuje niti priča o "operacijama za bogate".

Dakle, svi oni koji imaju novca, mogu da "reše" operaciju ili drugi zdravstveni problem bez čekanja, što jeste predviđeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, ali isključivo van radnog vremena. Međutim, lekari sa "Banjice" (čiji identitet ne otkrivamo zbog straha od otkaza), koji izvode te operacije tvrde da oduvek operišu u redovnim smenama i da se protokol za strance, primenjuje i na naše državljane.

- Obraćamo Vam se jer smo posle toliko godina radnog staža, provedenih na Institutu za ortopedsku hirurgiju u situaciji da smo zabrinuti za budućnost naše klinike i sopstvenu budućnost. Pacijenti se žale, a pre svega, mi želimo i hoćemo da snosimo brigu za pacijente i prema pacijentima, ali ne možemo snositi odgovornost za sve. Pacijenti koji su strani državljani treba da se operišu prema tom protokolu, a ne i da se državljani Republike Srbije operišu prema protokolu za strance i da se primoravaju na takve odluke - kažu doktori sa "Banjice".

Kako lekari kažu, za operacije koje mnogo koštaju, ne postoje ni koronavirus, ni pandemija, niti lista čekanja.

- Redovne operacije se ne obavljaju potrebnim tempom, bez obzira na to koliko su hitne zbog Kovid-19, ali kada pacijenti plate operaciju, operišu se "privatno" i to u prepodnevnim časovima bez obzira na epidemiološke mere, koje je propisala Vlada Republike Srbije. Operacije koje se izvode koštaju mnogo i tada ne postoji ni pandemija niti lista čekanja - tvrde lekari.

Pored problema "operacija za bogate", zaposleni tvrde da na njihovom institutu vlada nepotizam, ali i da bolnica nije upisana u Agenciju za privredne registre, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. APR od 11. oktobra 2020. godine vodi Registar zdravstvenih ustanova i Jedinstvenu evidenciju subjekata u zdravstvu, pa je obaveza svih da se upišu, primera radi, Univerzitetski Klinički centar Srbije se lako nalazi u sistemu.

- Prof. dr. Zoran Baščarević obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora i funkciju načelnika trećeg odeljenja,  dok je njegova supruga dr Violeta Baščarević načelnica odeljenja za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. Institut za ortopedsko hirurške bolesti "Banjica", ima dugu istoriju, postoji 60 godina, jedna od najuglednijih ustanova Republike Srbije, a po stručnosti i profesionalizmu jedna od najrespektabilnijih ustanova u jugoistočnoj Evropi. Odatle su potekla sva velika imena u ortopedskoj hirurgiji, a nalazi se u situaciji, da nije registrovana u Agenciji za privredne registre i shodno tome nije u mogućnosti da registruje vozilo instituta!

Grupa lekara koja nam se obratila nakon našeg teksta o skupim operacijama bez čekanja, smatra da "sadašnji način rada može da ugrozi funkcionisanje sistema javnog zdravlja Republike Srbije i da napravi neprocenjivu štetu samom Institutu".

- Ovakav način poslovanja i vođenja Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti koji je neprofesionalan, neadekvatan i nadasve veoma neodgovoran, kako prema osoblju, prema samom Institutu i možda najvažnije prema pacijentima, uz nepotizam, neće doprineti razvoju sistema javnog zdravlja, razvijanju i poboljšanju poslovanja Instituta i usavršavanju - poručuje grupa doktora sa Instituta " Banjica".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati