Društvo i ekonomija

S. M.

06. 04. 2021. 07:43 29

REKAO "NE" IZVRŠITELJIMA: "EPS legalizovao pljačku!"

Miodrag Lekić iz Kruševca rešio je da se suprostavi, kako kaže, legalizovanoj pljački EPS i da dokaže da je u pravu, jer su mu poslali izvršitelje za dug za koji nije znao. Sve je počelo prošle godine februara meseca kada je Lekić strujomeru promenio namenu.

- U mojoj kući bio je strujomer koji nije korišćen dve godine, a redovno sam plaćao mesečnu taksu održavanja od 1.500 dinara, pa sam rešio da mu promenim namenu sa virmanskog potrošača na domaćinstvo. Uredno sam platio taksu u iznosu od 2.064 dinara, kao i kompletno dotadašnje dugovanje po računima u ukupnom iznosu od 2.723 dinara, napisao zahtev i mislio sam da je priča završena. Zamislite moje iznenađenje kada su mi poslali izvršitelje u roku od dva meseca za navodni dug od 1.700 dinara, uz izvršiteljsku taksu od 10.000 dinara. Kada sam otišao u ED Kruševac da pitam o čemu je reč, rečeno mi je da je trebalo da se informišem i da je zahtev obrađen posle 15 dana, te se pojavio taj međuprostor. Onda sam i to platio, ali je izvršenje ostalo - priča Lekić i dodaje da je čak i dobio obaveštenje od ED Kruševac da je dug platio.

On podseća da ga nisu obavestili ni o tom dugu, niti o tome što su mu promenili ED broj, a naredni račun koji je dobio za struju bio je 500 dinara, koji je takođe platio.

- Tek tada sam saznao da su mi poslali dva računa, od kojih ja nisam primio taj jedan. Uopšte ne znam zašto su slali dva i zašto nisu, kao što to biva, sva dugovanja napisali na istom računu. Sva moja obrazloženja nisu uzeta u obzir i uputili su me da svoja prava potražim na sudu. Od tada se vodi taj postupak i, evo, ročište je zakazano za 20. jun - dodaje naš sagovornik.

U međuvremenu je dobro proučio zakone, posebno Zakon o zaštiti potrošača, u kojem se navodi da je potražilac, odnosno u ovom slučaju ED kruševac dužan da obavesti potrošača o promeni ED broja, dugovanju, a ako je došlo do administrativne greške, kao u Lekićevom slučaju, dužni su da je otklone. Međutim, oni to nisu učinili.

- Ja znam da nisam kriv i neću da platim nešto što je tuđa greška. U stvari, mislim da je ovo legalizovana pljačka i da je mnogo onih koji su na sličan način prevareni. Obično, pošto je reč o maloj sumi, građani idu linijom manjeg otpora i plate, pa ne pokušavaju da dokažu svoju nevinost, ali ja sam rešio da uradim baš suprotno, jer smatram da se ovim pljačkama treba stati na put. Ovo više nema smisla šta rade - rešen je naš sagovornik.

On dodaje da je poverilac svojim nečinjenjem doveo njega, kao korisnika, u zabludu da su sva dugovanja izmirena i da ne postoje nikakva dalja potraživanja pri čemu ga je doveo u nezavidan položaj i izložio dodatnom trošku.

Citirajući Njegoša: "Vuk na ovcu svoje pravo ima, ka tirjanin na slaba čovjeka; al' tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k' poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetlija" Lekić završava svoje obraćanje i dodaje da neće odustati u dokazivanju svoje pravde.

U ED Kruševac nam je rečeno da se moramo obratiti centrali u Beogradu, jer oni nisu nadležni da daju izjave. Ipak, nezvanično su krivicu prebacili na Poštu, jer ona isporučuje račune korisnicima!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 29

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati