Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN/Vuk Cvijić ]

03. 04. 2021. 08:47 8

Krušik? "Pa šta": Odbrana vlasti ćutanjem

Iako je afera Krušik ponovo u izveštaju Evropskog parlamenta, a slučaj Aleksandra Obradovića dobija značajnu međunarodnu pažnju, vlada ćuti i nastavlja sumnjiva dela, dok je krivični postupak protiv uzbunjivača u stanju hibernacije.

Slučaj Krušik, koji je pokrenuo Obradović, našao se u izveštaju Evropskog parlamenta po drugi put. Ovo je jedina tema iz izveštaja koju predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić i ostali predstavnici vlasti do sada nisu komentarisali.

Zahvaljujući Aleksandru Obradoviću, ta visoka korupcija oko Krušika, ali ne samo ove državne fabrike oružja, počela je da se odvija pre dve i po godine. Do danas su otkriveni brojni dokazi, pre svega štetni ugovori između privilegovanih trgovaca oružjem povezanih sa vladom sa fabrikama u Srbiji i uvozom iz inostranstva čije je oružje izvoženo kroz poreska nebesa.

Predstavnici vlasti, kada je afera Krušik dobila zamah, prvo su pokušali da zataškaju tajnim hapšenjem Obradovića, zloupotrebom institucija - policije, tužilaštva, sudova i tajnih službi BIA i VBA. Onda, kada su reagovali javnost i stručni mediji, predstavnici vlasti su kroz sopstvene izjave i kroz medije pod njihovom kontrolom vodili nepromišljenu kampanju protiv hrabrog radnika Krušika koji je pokušao da spasi svoju fabriku. Verbalno su napali čak i Obradovićevu porodicu u kojoj je učestvovao Vučić, koji se krajem 2014. obraćao pismom, upozoravajući ga šta se dešava u Krušiku.

Ti napori vlasti brzo su propali u sudaru sa neumoljivim dokazima. Tako je i sam predsednik Vučić odgovorio na pitanje o Krušiku: "Pa šta?", dostigao 9 mart 2020, kada je morao da sazna da postoji problem u valjevskoj fabrici... Vučić se nije suočavao sa činjenicom da je prethodno imao lažne stvari tvrdeći da nema radnih mesta za štetu Krušika, a i tada je obećavao da će svi zaposleni zadržati posao i imati nova radna mesta. Samo do kraja 2020. više od 300 radnika otišlo je iz Krušika, a predsedniku je uskraćen izveštaj same fabrike, koji je nedavno saopštio da obim radnih mesta nije povećan, već smanjen za rekordnih 46 odsto.

Od tog 9 marta 2020 godine, iako je Vučić obećavao, nije komentarisao dokaze da su pojedine institucije države kao Državna revizorska institucija, a i vlast, izabrale novu strategiju - "odbrana ćutanjem". Tamo se poslednja odbrana za Krušik primenjuje i nakon poslednjeg izveštaja Evropskog parlamenta.

Iako u prethodnom izveštaju EU nije utvrđeno samo da je došlo do nerazjašnjenog slučaja Krušika, već i sramnog postupka protiv Obradovića, i to u fabrici koju je pokušao da spasi, uzbunjivač se još uvek vodi kao - suspendovan.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati