Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

M. Z.

25. 03. 2021. 16:50 1

"Sotirovski da prestane da diskiminiše medije"

"NUNS najoštrije osuđuje još jedan slučaj diskriminacije medija, ovog puta od strane gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski. NUNS podseća da je diskriminacija zabranjena zakonom i da se na taj način krše i domaće i međunarodne norme o slobodi informisanja", navelo je Nezavisno udruženje novinara Srbije.

U saopštenju NUNS-a, čiju sadržinu prenosimo u celosti, dalje se navodi:

"Naime, nakon što je novinarka Južnih vesti postavila pitanje gradonačelnici u vezi sa pričom o zabrani funkcionerima da daju izjave pojedinim medijima, ona je odgovorila: "To nije uobičajena praksa, uobičajena praksa je za one medije koji naše odgovore zloupotrebljavaju, odnosno izvlače iz konteksta, prenose pogrešno, ono što je najvažnije, izvlačeći upravo iz konteksta i zbog toga što komentarišete u tekstovima, odnosno oni mediji koji komentarišu naše odgovore neće dobijati odgovore ubuduće. To ne važi samo za Južne vesti, to važi za sve medije, osim za elektronske medije ove vrste gde reč, ono što izgovaramo se zapravo čuje i ne može da se drugačije izmontira. Dakle to pre svega važi za portale i za pisane medije, to smo odlučili i tako će ubuduće biti..."

NUNS podseća da je Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano da je "zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja...", a u istom članu se navodi i da se ne sme "ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija...".

NUNS poziva gradsku upravu Niša i gradonačelnicu Draganu Sotirovski da prestanu sa diskriminacijom medija i novinara i omoguće im da nesmetano obavljaju svoj posao i da informišu građane o događajima i informacijama o kojima javnost ima opravdan interes da zna u skladu sa zakonom.

Ovo nije usamljen slučaj, NUNS već dugo vremena uopzorava na problem diskriminacije medija, neodgovaranja na novinarska pitanja od strane javnih funkcionera i nepozivanje na događaje od javnog interesa.

Podsećamo da je Dragana Sotirovski do skora bila u ulozi novinara i da bi tim pre morala da zna da je diskriminacija medija protivna zakonu", zaključuje se u saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Bloker

Zoran Živković [11.06.2021.]


Video dana

Kad zaboraviš gde ti je mesto

Anketa

Koji je najzagađeniji grad u Srbiji?

Rezultati