Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Istinomer ]

25. 03. 2021. 12:26 16

Kako nas je Vučić slagao: Srbija NEMA najveće plate u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno ocenio kako su plate u Srbiji ubedljivo najveće u celom regionu, a ta tvrdnja se, ipak, pokazala kao još jedna u nizu koje nisu potkrepljene činjenicama ili su neistinite.

- Dobijate poruku da Srbija ne sme da štrči, pre pet godina bili smo četvrti u regionu po visini plata. U decembru 2020. godine smo ubedljivo prvi u region. Crna Gora nam je bežala 150 evra, sada mi bežimo njima. Javni dug Crne Gore je rastao, naš padao, kaskali smo 70 evra za BiH, sada smo 70 evra ispred - izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 10. marta ove godine.

Njegove navode je proverio portal "Istinomer" i ove tvrdnje ocenio kao "neistinite".

Analizirajući visine decembarskih plata u regionu, sa onim u našoj zemlji (770 evra bruto), došli su do zaključka da je Srbija imala veće prosečne plate samo od Albanije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. 

Hrvatska je, primera radi, sa prosečnom bruto platom od 9.405 kuna, odnosno oko 1.240 evra, ubedljivo ispred naše zemlje. Rumunija i Mađarska su takođe po bruto zaradi u prednosti.

Prema podacima sa Eurostata, Srbija u regionu ne prednjači ni po minimalnoj zaradi. Ona je decembra 2020. bila najveća u Hrvatskoj - 546 evra. Zatim u Rumuniji 460,77, u Mađarskoj 451,5 a u Srbiji 344,43 evra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati