Društvo i ekonomija

V. T.

20. 03. 2021. 07:00 15

HOROR ŠKOLA: Uslovi iz "19. veka" za đake u Krupnju

Poljski toaleti, bez kanalizacije i tople vode, grejanje na drva i peći - ovo nije prizor iz iz devetnaestog veka, već slika odeljenja Osnovne škole "Borivoje Ž. Milivojević" u opštini Krupanj.

- Škola je napravljena pre 120 godina, nije renovirana nikad. Bio je jedan pokušaj, ali to nije renoviranje, nego krpljenje. Oni su imali svoju sumu koju su prodali i onda su od roditelja, pošto škola nema grejanje nego peći kao i pre 40 godina, tražili da svako obezbedi po kubik drva da bi imala čime da se greju deca - kaže Dragan Mijailović, koji je pohađao ovu školu od 1982. do 1990. godine, a njegov deda zaradio je penziju u ovoj školi.

Na fotografijama koje nam je poslao Mijajlović, kaže da se samo delimično vidi u kakvim uslovima učenici osmogodišnje škole pohađaju nastavu. Vlasti decenijama nisu ulagale u renoviranje ili poboljšanje uslova u kojima bi oko 70 učenika, koliko trenutno pohađa ovo odeljenje škole, moglo da se obrazuje na dostojanstven i način primeren jednoj obrazovnoj ustanovi.

Škola nema osnovne uslove za funkcionisanje, poseduje poljske toalete bez vrata, kanalizacije, bez tople vode, sa starom dotrajalom stolarijom, sa grejanjem na drva i obične peći. Roditelji usled svega ovoga svakodnevno strahuju za bezbednost svoje dece.

- Toaleti su, ako se mogu tako nazvati, pošto su to poljski toaleti, napolju. Na toaletima nisu imali ni vrata, a kanalizacija se odatle izliva u reku koja je odmah iza tih toaleta. A što je najgore, iza reke počinje dvorište porodične kuće u kojoj je rođena Vučićeva tašta - objašnjava Mijajlović.

Za asfaltiranje školskog igrališta su 84. godine novac takođe skupljali roditelji.

- Učenika je sve manje. Kad sam je išao u školu bilo je šest razreda sa 25 do 30 učenika. Kada je moja sestra išla bilo je deset odeljenja i preko 250 učenika u školi. Sad ih ima 70 - kaže Mijajlović koji dodaje da se zbog stanja u kome se škola nalazi žalio nadležnim institucijama.

Direktor škole, kaže Mijajlović, tvrdi da ne postoji ekonomska isplativost da se objekat rekonstruiše, nego mora da se gradi novi od 300 kvadrata.

- Trista kvadrata je porodična kuća. Tu treba smestiti osam učionica, neki kabinet, kancelariju za nastavnike, kuhinju - objašnjava on i kaže da direktor nije ni dozvolio da se škola slika dalje.

Pokušao je Mijajlović da slike škole preda i bivšem ministru prosvete Mladenu Šarčeviću kada je bio u poseti Loznici, ali kako kaže, nije uspeo da mu priđe od stranačkih pristalica.

Kada će se zbog ovih nehumanih uslova, u kojima se školuje 70 učenika i budućih mladih nada ove zemlje, oglasiti i preduzeti nešto ministarstvo prosvete ili neko od nadležnih, ostaje da vidimo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati