Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

11. 03. 2021. 20:08 3

KATASTROFA! Kinezi ispuštaju otrovne vode u Pek (VIDEO)

Pre samo pet godina, reka Pek je bila jedna od najčistijih pritoka Dunava u Srbiji. Njeno bogatstvo živog sveta bilo je nadaleko čuveno. Međutim, zahvaljujući aktivnostima kompanije Ziđin u rudniku bakra u Majdanpeku, scene sa Peka liče na apokaliptične scene filmova o budućnosti.

Dolaskom Kinske kompanije, ispuštanje otpadnih i otrovnih voda u reku Pek postalo je učestalo. U reku je počelo mnogo češće, skoro svakodnevno, ispuštanje otpadnih i otrovnih voda. Koliko je čuje, kineska kompanija planira da poveća skoro duplo proizvodnju sirovine bakra.

Beživotna reka, mutne i nezdrave boje, danas nemo i bolno puže kroz kroz svoj tok, nizvodno prema Dunavu, što se najbolje može videti i u priloženom snimku.

Veći deo naselja opštine Kučevo, Golubac i Veliko Gradište koja se nalaze u blizini reke Pek ima reni bunare koji su blizu reke Pek i na taj način se snadbevaju pijaćom vodom. Voluja sa svojim zaseocima, Neresnica sa svojim zaseocima, varoš Kučevo, deo Kaone, Turija, Sena, Lješnica, Srpce, Mustapić, Rabrovo, Klenje, Dušmanić… Sve do ulivanja reke Pek u Dunav.
Mali broj naselja opštine Kučevo ima vodu iz brdovitih predela, Radenka, Duboka, Ševica, Rakova Bara, Kučajna i ostala mesta koja su u brdima i tako na neki način zaštićena. U delu opština Golubac i Veliko Gradište, stanovništvo se intezivno bavi poljoprivredom i većina njih koristi bunare koji se nalaze u neposrednoj blizini reke Pek.
- Rudnik bakra Majdanpek nas decenijama truje ispuštajući jalovinu iz svog rudnika u reku Pek, koja dalje otiče u Dunav. Zi Đin je vlasnik tog rudnika. U početku se to zagađenje događalo jednom do dva puta godišnje, s jeseni i proleća kada su velike kiše - tada su koristili priliku. I tada se voda zamućivala, videlo se. Zadnjih nekoliko godina to mesecima traje. Poslednji napad na Pek, aktuelna situacija, traje od novembra prošle godine - objašnjava ekološki aktivista Nebojša Joksić i dodaje:

- Dobio sam i informaciju da ima bakar-sulfata u Peku. Ovih dana bi trebalo da uradimo i analize u laboratorijama u inostranstvu. Nećemo ih raditi u ovdašnjim, pošto smo mi lako potkupljiv narod i rezultati mogu da budu svakakvi – kaže on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Klackalica

Zoran Živković [06.12.2021.]


Anketa

Hoćete li sledeće subote izaći na ekološke proteste?

Rezultati

Video dana

Besan pas