Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Trebinjelive.info ]

06. 03. 2021. 15:29 10

Počivaće u crkvici sagrađenoj po njegovoj želji: Sahranjen vladika Atanasije (VIDEO)

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije sahranjen je danas u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg, u crkvici u porti manastira Tvrdoš, koja je sagrađena po njegovoj želji.

Devojčica koja sedi na vozilu koje vozi kovčeg sa telom vladike Atanasija jedna je od simbole povorke koju čini više hiljada ljudi. Ona uz kovčeg kao svojevrsni čuvar i jedan od vladičinih prijatelja, jer su sva deca bila njegovi najbolji prijatelji.

- Hercegovina i cela crkva u prazničnoj atmosferi tuguje i raduje se, jer vladika Atanasija sabira sve kao neposustali sijač reči Božije. Sve upućuje na Hrista kao hleb koji silazi sa neba, da nahrani i uteši sve prisutne - rekao je u besedi na svetoj zaupokojenoj liturgiji umirovljenom episkopu zahumsko-hercegovačkom i primorskom Atanasiju episkop zapadnoamerički Maksim.

Opelo su služili mitropolit dabrobosanski Hrizostom, vladika nemački Grigorije, zahumsko-hercegovački Dimitrije, budimljansko-nikšićki Joanikije, niški Arsenije, jasenovački Jovan, mileševski Atanasije, žički Justin, zapadnoamerički Maksim, buenosajreski Kirolo, dioklijski Metodije, piše portal Trebinjelive.info.

Opelu iz Srbije prisustvovali su samo princ Filip i princeza Danica Karađorđević i Mlađan Đorđević, predsednik pokreta Oslobođenje i naš čuveni košarkaški reprezentativac Dejan Bodiroga.

Delegaciju iz Crne Gore čine premijer Zdravko Krivokapić, ministar finansija Milojko Spajić, ministarka prosvete Vesna Bratić, generalni sekretar Vlade Božo Milonjić, kao i predstavnici lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurčićem, brojni igumani i igumanije iz Crne Gore i sa Kosova i Metohije.

Među prisutnima je i predsednica Republike Srpske, Željke Cvijanović, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačem i ministrom poljoprivrede Borisom Pašalićem.

Patrijarh Porfirije naveo je u pismu pročitanom na sahrani episkopa Atanasija Jevtića da su tamo gde je bio Atanasije, bili i sveti oci i učitelji Crkve - "tamo je bio Hristos raspeti i vaskrsli", čijom "silom" je on "hrabrio, čuvao, podizao i hranio sve koji su bili u nevolji".

Pismo je pročitao mitropolit dabrobosanski Hrizostom zato što se patrijarh nalazi u preventivnoj samoizolaciji zbog kontakta s osobom zaraženom koronavirusom.

- Ali, (Porfirije) njegov student, čime se beskrajno ponosim, i srce mi je puno kada to izgovorim ili pomislim, a verujem i mnogima vladikama, sveštenicima, monasima, koji su bili njegovi studenti, koji su ga tih davnih godina slušali na fakultetu, na javnim predavanjima u Beogradu, a i oni koji kao mirjani služe Crkvi, a nedeljom i praznikom su hrlili u manastir Vavedenje, gde je on, zajedno sa divnim profesorima, našim ocima Amfilohijem i Irinejem služio i na zemlji nam otvarao dveri Carstva nebeskog - naveo je Porfirije.

Nakon liturgije ispred hrama u Trebinju, u podne je polazak pogrebne povorke, sa odrom vladike, praćenog sveštenstvom i vernim narodom, od Sabornog hrama u Trebinju do manastira Tvrdoš. Oko 13.30 časova održaće se sahrana na groblju manastira Tvrdoš.

Telo novoprestavljenog episkopa Atanasija bilo je izloženo u trebinjskom Sabornom hramu. 

- Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska moli sve, koji budu prisustvovali bogosluženjima i sahrani episkopa Atanasija, da se strogo pridržavaju protivpandemijskih mera propisanih od strane nadležnih institucija - saopštila je SPC.

U Hercegovini je povodom upokojenja vladike Atanasija proglašena dvodnevna žalost.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati