Društvo i ekonomija

Direktno.rs

04. 03. 2021. 20:20 20

Ovako je vladika Atanasije govorio o Vučiću

Umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije Jevtić nije uspeo da pobedi u životnoj borbi. Vodio je tešku bitku sa koronavirusom, koju je, nažalost, izgubio, pa je danas preminuo u 84. godini u bolnici u Trebinju.

Vladika Atanasije je ostao upamćen kao veliki borac za ugrožene Srbe na Kosovu kada je to bilo najteže, posebno nakon 1999. godine, dok je pomoć napaćenom narodu pružao i tokom devedesetih, kada su ratovi buktali.

Od Kosova nijednog trenutka nije odustajao, zalagao se da se "kosovski mit" sačuva, a ostao je upamćen i po tome što je Aleksandru Vučiću u svakom trenutku govorio šta misli o njemu. Upravo zbog toga je neretko bio na meti SNS botova, dok mu je na sahrani patrijarha Irineja priređeno poniženje, pa je sedeo tek u petom redu.

Razlog za tako nešto je jasan - neslaganje sa predsednikom Srbije i javna kritika izricana na njegov račun. A kako je to Atanasije Jevtić pričao o Vučiću?

- Ovaj kukavica, ovaj jedan običan pričalo i, da ne kažem ružnu reč, laprdalo Vučić. Priča priče kao da smo mi sisali veslo. Nek ide nek priča te priča u svom Bugojnu. Ali neka nam ne soli pamet, čovek koji ni u šta ne veruje. Laže sebe i druge i hoće nama da nametne svoju ideologiju bezbožnu. Kako su to mitovi - pa svu istoriju sveta pokreću veliki mitovi, tj. velike istine koje je Platon nazvao mitovima jer su u stanju da pokrenu mase - tako je govorio vladika Atanasije.

Vučić mu to nije zaboravio. Iako mu je bilo mesto u Hramu Svetog Save, na sahrani patrijarha, u prvom redu, predsednik nije hteo da Atanasija Jevtića gleda dok drži "besedu"...

- Ako on ne veruje neka ostavi svoju neveru za sebe i za ono za šta zastupa, a ne da nameće jednom narodu! Jedan lažov i kukavica i bezobraznik. Ja sam ovde napisao u apelima, on je defetista, plasira narodu defetizam. Ne samo izdaju i predaju potpunu. "Nije naše sve na Kosovu", kaže on – a šta to nije naše na Kosovu, neka kaže. Laže kad tako kaže - bio je oštar vladika.

Ostao je upamćen i njegov govor na sahrani mitropolitu crnogorsko-porimorskom Amfilohiju...

- Možda me se sjetiš, nije bilo davno, stao si pred dijete srpsko pravoslavno. Ja u tebe gledam, šiptar nam prijeti, a ti meni kažeš znaš li ko te brani… mene rukom grli Vladika najdraži i mantijom briše suze s moga lica, Kosovo će izdat samo kukavica - glasila je poruka koju je pročitao na sahrani Amfilohiju umirovljeni vladika Atanasije Jevtić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati