LAŽI GOSPODARA NAŠIH ŽIVOTA I SMRTI: Uhapšen sam i optužen na protestima u julu | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

V. T.

26. 02. 2021. 17:52 13

LAŽI GOSPODARA NAŠIH ŽIVOTA I SMRTI: Uhapšen sam i optužen na protestima u julu

Inženjer iz Kostolca Milan Grubetić, pretučen, uhapšen i lažno optužen u noći između 11. i 12. jula prošle godine dok je prisustvovao protestima ispred Narodne skupštine bez, kako kaže, ikakvog povoda i razloga, i dalje nema odgovor na pitanje ko su policajci koji su protivzakonito delovali i zbog kojih mu je naneta nepravda.

Milan je pre više od tri nedelje unutrašnjoj kontroli MUP-a poslao prijavu protiv dva nepoznata pripadnika policije koji su svojim činjenjem odgovorni za to što je u noći između 11. i 12. jula 2020. na stepeništu Doma Narodne skupštine "bez razloga uhapšen a onda lažno optužen i zadržan u policijskom pritvoru". Na njegove primedbe i pokušaje da se situacija razjasni niko, međutim, nije reagovao.

- Unutrašnja kontrola više od tri nedelje ignoriše moju prijavu povodom mog nezakonitog hapšenja, a posle i određivanja pritvora na osnovu izmišljenih navoda da sam vređao policiju u trenutku kad je najverovatnije pucano na mene sa leđa, dok sam krvave glave teturao na stepeništu ispred Doma Narodne skupštine, tražeći naočare koje mi je projektil koji me je očešao, odbacio sa glave - kaže Grubetić.

Grubetića je zatim maskirano lice, za koje mu je tužilac u postupku rekla da nema saznanja ko su i da li su uopšte pripadnici policije, uvelo u Skupštinu. Nakon nasumičnog pendrečenja uhapšenih koji su ležali na podu vezani, maskirana lica uvela su uhapšene u veći hol gde su ih saslušavali.

- Kada je na mene došao red, lice u civilu koje me je saslušavalo u Skupštini me je pitalo zašto sam uhapšen. Ispričao sam šta sam uradio i tada je islednik shvatio da tu nema elemenata nikakvog krivičnog dela ili prekršaja i upitao je "ko je ovoga doveo". Neko se iza mene javio i rekao da sam vređao policiju. Kada me je islednik upitao kako sam vređao policiju, odgovorio sam mu da mu da je to laž i da policiju skoro da nisam ni video, a kamoli vređao. Onda je islednik sam izmislio i zapisao rečenicu koja mi je i navedena u prekršajnoj prijavi, a meni na to rekao: "za tebe bi najbolje bilo da si vređao policiju". Insinuirajući valjda kako su oni gospodari života i smrti i da mogu da me lažno optuže i da sam učinio nešto mnogo gore, ali eto on je dobar, pa neće mnogo da laže - objašnjava Grubetić.

On za njegove tvrdnje da nije vređao policiju ima i dokaz, jer se, kako kaže, na snimku koji je te večeri objavio KRIK na društvenim mrežama, u potpunosti vidi njegovo kretanje i postupci kada je uhapšen.

- Na snimku se u potpunosti vidi moje kretanje prilikom kritičnog perioda kada sam i uhapšen. Jasno se vidi da, niti je pored mene bilo policijskih službenika koje bih uvredio, niti sam koga vređao, već da sam uhapšen sa leđa u trenutku kada je policija počela bez ikakvog povoda i razloga da tuče i hapsi nasumično, na najoukrutniji fašistički način, a ja bio okrenut leđima pokušavajući da se sklonim. Zapravo sam posle zadobijenog pogotka u glavu pokušavao da pokupim naočare koje su mi odletele sa glave, i tada sam sa leđa uhapšen - kaže Grubetić. 

Uhapšene su zatim 12. jula vodili u Prekršajni sud i tamo su, kako navodi Grubetić, "petorici policajaca u civilu dali prijave uhapšenih da ih napamet nauče i oni su spremani za lažne svedoke". Međutim, nakon objavljenog snimka KRIK-a, službenici su se uplašili, kako kaže Milan, suočavanja sa njim na licu mesta.

- Verujem da je posao policije da štiti istinu i građane, bez obzira na njihovo svojstvo i opredeljenje. Smatram da su sva lica koja su lažima doprinela da bez ikakvog razloga budem uhapšen, lažno optužen i zadržan u pritvoru bez ikakvog razloga, zaslužuju da budu procesuirana i odstranjena iz policije. Zemlja u kojoj toliki broj policijskih službenika je u stanju da laže bez pardona, a postoji pomenuti snimak, je zemlja koja klizi u fašizam i nije zemlja u kojoj želim da moja deca rastu. Sve ovo što se desilo meni se dešavalo na sličan način i drugim uhapšenim te večeri, jer je akcija policije bila potpuno ludačka i nepotrebna, ali ja ovde insistiram samo da isteram na čistinu one koji su meni naneli zla, lažno me optuživši - zaključuje Grubetić. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Nije šija nego vrat

Zoran Živković [16.04.2021.]


Video dana

Dobitnik Oskara za ovu godinu

Anketa

U koju vakcinu najviše verujete?

Rezultati