Društvo i ekonomija

[ Izvor: Jugmedia ]

19. 02. 2021. 15:23 1

Leskovac više od 4 meseca bez mamografa!

Mamograf u Domu zdravlja u Leskovcu poslednji put je bio u funkciji 12. oktobra prošle godine, dok u Opštoj bolnici ovaj aparat ne radi od početka 2019. godine, a iako je mamografija zlatni standard u dijagnostici raka dojke, trenutno ženama  sa ovog područja jedino ostaje da dobiju uput za snimanje u Klinički centar u Nišu.

- Nakon poslednjeg urađenog snimanja na mamografu bili smo nezadovoljni grafijama ili onim što smo mogli da „pročitamo“ i vidimo na snimku na kompjuteru. A kod bilo kog dijagnostičkog snimka, a naročito kada je karcinom u pitanju, ne sme da dodje do greške.Zvali smo servisere, koji su iz Niša i Šapca, ali situacija s korona virusom otežala je ceo postupak popravke. Pri tom, naša služba je deo Kovid centra, oprema koju koristimo za snimke je ista i za rentgen pluća.Samo za poslednja tri meseca ovde je uradjeno više od 6 hiljada grafija pluća - rekla je za Jugmediu Magdalena Matić šef Radiologije u Domu zdravlja, piše Jugmedia.

U Opštoj bolnici u Leskovcu mamograf nije u funkciji iz sličnih razloga. Ovde je takođe došlo do kvara koji je onemogućio valjano čitanje snimaka.

- Služba radiologije je potpuno digitalizovana, a kvar na mamografu onemogućavao je da se analogna slika pretvori u digitalnu, dakle ne radi sistem koji treba da obradi njegovu sliku.Trebalo je da u prošloj godini bude taj problem rešen, medjutim epidemiološka situacija je to onemogućila. Svi resursi na radiologiji usmereni su ka Kovid pacijentima,tako je više od 10 hiljada ovde slikano od marta prošle godine. Ovaj mamograf je u bolnici od 2011.godine i donacija je Vlade Japana - kaže Nebojša Dimitrijević direktor Opšte bolnice.

I dok u Opštoj bolnici već u toku ove godine očekuju da u okviru druge faze rekonstrukcije, izmedju ostalog, dobiju i novi digitalni  3D mamograf, u Domu zdravlja se nadaju da će deo koji nije u funkciji biti zamenjen uskoro i to uz pomoć ljudi dobre volje.

 

- Ako ništa više, kada bi se kupio novi  čitač, koji bi služio samo za snimke sa mamografa, to bi nam mnogo značilo. Ne bismo morali da čekamo da se prvo čitaju grafije pluća, a onda slike sa mamografa. Ono čemu se nadamo je i novi digitalni mamograf - naglašava doktorka Matić.

Skrining pregledi raka dojke na mamografu u Srbiji prekinuti od marta prošle godine. Medjutim,od 2014.godine leskovačka bolnica i Dom zdravlja bili su u vrhu po broju ovih preventivnih pregleda, čak drugi, odmah iza Novog Sada. Do kraja 2018.godine kroz ove preglede prošlo je oko 6 hiljada žena.

Ono što zabrinjava je da u Srbiji oboli oko 4,5 hiljada žena godišnje,  a 1.600 umre od karcinoma dojke. U svetu čak milion žena godišnje oboli od ove opake, ali izlečive bolesti ukoliko se otkrije na vreme.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati