Društvo i ekonomija

Direktno.rs

18. 02. 2021. 17:31 4

DIREKTNO PRVI NAJAVIO Porfirije Vučićev kandidat za patrijarha

Kako je Direktno.rs prvi najavio još 23. novembra prošle godine, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić je danas izabran za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Bio je Vučićev kandidat za čuvara trona Svetog Save, što je najbolje moglo da se vidi na dan sahrane patrijarha Irineja, budući da je uveče gostovao u emisiji "Hit tvit" na televiziji Pink.

Zanimljivo je da ga je tada Željko Mitrović u "Hit tvitu" sve vreme potpisivao kao vladiku, iako je Porfirije mitropolit.

Ono što je tada bilo poražavajuće jeste to da režim nije mogao da sačeka da prođe bar jedan dan od sahrane patrijarha srpskog Irineja da krene u kampanju za svog kandidata. Ali to za današnju i ovakvu Srbiju nije više ništa neobično.

Novi patrijarh je tada još dobro i prošao od Vučićevih obrazovanih i informisanih novinara, jer je od mitropolita proglašen za vladika za razliku od Stavrofora koga su proglasili za staforda.

Da podsetimo i to, Mitropolit Porfirije je štićenik vladike Irineja Bulovića, koji mu je bio glavni lobista u dosadašnjoj karijeri. Nekadašnji blizak prijatelj Borisa Tadića, čest gost u njegovoj kući je vrlo brzo postao blizak novoj vlasti posle 2012. godine. Svojom kooperativnošću kada su donošene za Vučića važne odluke u SPC-u, preporučio se na funkciju patrijarha, što je samo danas i potvrđeno.

Kada se podvuče crta, bila je ovo još jedna kampanja Aleksandra Vučića, budući da iz političke kampanje ne izlazi već devet godina, a glasanje vladika, kao i izvlačenje koverte sa novim patrijarhom, samo je pokazalo da u državi ništa ne može da prođe bez "onog ko se za sve pita".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati