Društvo i ekonomija

Direktno.rs

18. 02. 2021. 16:14 8

"HIT TVIT" PATRIJARH Ko je Porfirije Perić?

Sabor SPC izabrao je novog 46. arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog. Naslednik Irineja Gavrilovića na tronu Svetog Save biće Porfirije Perić, doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

Rođen je u Bečeju, 22. jula 1961. godine, od oca Radivoja i majke Radojke, njegovo svetovno ime bilo je Prvoslav. Osnovnu školu je završio u Čurugu, a gimnaziju u Novom Sadu. Godine 1986. završio je Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu. Pre toga zamonašen je u manastiru Dečani (1985). Po završetku fakulteta otišao je na postdiplomske studije u Atinu gde je ostao do 1990. godine.

Po blagoslovu episkopa bačkog Irineja, 6. oktobra 1990, otišao je u manastir Kovilj. Tamo je 21. novembra 1990. godine rukopoložen u čin jeromonaha.
Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na svom redovnom zasedanju 14. maja 1999. izabrao za vikarnog episkopa jegarskog pri Eparhiji bačkoj.

Odbranio je doktorsku disertaciju „Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju Svetog Jovana Zlatousta“ na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Atini (2004).
Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) ga je izabrao 29. jula 2008. za svog predsednika.

U periodu 2010—2011. bio je episkop vojni, a zatim koordinator za saradnju Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije.
Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na svom redovnom majskom zasedanju 24. maja 2014. izabrao za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog.

Odlikovan je ordenom Svetog Ignatija u Švedskoj februara 2016. godine.
Prema pisanju medija, Porfirije je Vučićev bliski porodični prijatelj po majci Angelini, koja je isto rođena u Bečeju. 

Cela Srpska radikalna stranka je znala da Vučić godinama odlazi u Kovilj kod Porfirija na ispovest. Četiri meseca posle ubistva Ćuruvije je išao u Kovilj kod Porfirija da zaleči rane od medijskih napisa da je umešan u atentat. Porfirije zna neke njegove intimne tajne i duboko su povezani, navodi se u tekstu.
Porfirije je preko REM-a pomogao da B92 i Prva dobiju dozvolu da ih zakonski može posedovati isti vlasnik. U Kovilju su ga redovno posećivali grčki vlasnik Teo Kirjaku i tadašnja direktorka TV Prva Manja Grčić noseći mnogobrojne “donacije”.
Kao dokaz bliskosti sa Vučićem ističu se njegova redovna gostovanja na TV Pink, koji je poznat po uređivačkoj politici koja promoviše u rijalitima svaki mogući nemoral. Treba podsetiti da je Porfirije iste večeri kad je sahranjen patrijarh Irinej gostovao u emisiji "Hit tvit".

Na Vidovdan 2020. godine je nakon liturgije u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, između ostalog rekao da kosovski mučenici nisu stradali da bi sačuvali nacionalni identitet. Smatra da je on važan, ali ako postane glavna stvar u našim životima, i ako nije postavljen u kontekst našeg odnosa sa Bogom, da nacionalni identitet postaje idol. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati