Društvo i ekonomija

[ Izvor: Cenzolovka.rs ]

12. 02. 2021. 05:52 3

Da li je zakonita odluka o imenovanju Bujoševića?

Članica Saveta REM-a Judita Popović kaže da je mandat šestoro aktuelnih članova Upravnog odbora RTS-a istekao u januaru, što znači da oni nisu mogli da biraju direktora. Njena koleginica Višnja Aranđelović i pravnik Slobodan Kremenjak misle da im mandat ipak ističe u aprilu. Novi članovi UO RTS-a svakako su, prema Pravilniku REM-a, morali da budu izabrani još početkom decembra. To što nisu, predsednica Saveta Olivera Zekić objašnjava koronom u stručnoj službi.

Nakon dva neuspešna pokušaja, aktuelni saziv Upravnog odbora Radio-televizije Srbije izabrao je prošle nedelje generalnog direktora nacionalnog javnog servisa. Prema saznanjima Cenzolovke, sednici je prisustvovalo svih devet članova odbora, a za Dragana Bujoševića glasalo je njih sedam.

Ali da li je izbor prvog čoveka RTS-a bio legitiman? Prema Zakonu o javnim medijskim servisima, mandat šestoro članova UO, koji su izabrani 14. januara 2016. godine, traje pet godina.

Nove članove Savet Regulatornog tela za elektronske medije još nije izabrao, iako je raspisao konkurs u septembru prošle godine.

Zakon kaže: Savet REM-a imenuje članove UO na pet godina i njihov mandat prestaje protokom vremena na koje su imenovani.

Za deo sagovornika Cenzolovke zakon je jasan: mandat im je istekao 14. januara 2021.

Judita Popović: Mandat članovima UO istekao

Prema rečima članice Saveta REM-a Judite Popović, početak trajanja mandata člana UO nije uslovljen stupanjem na dužnost, već imenovanjem od strane Regulatora, kako je propisano u Zakonu o javnim servisima.

- Od momenta kada je imenovan, članu UO počinje da teče mandat. Ključna reč je imenovanje. Problem sa ovim jasnim odredbama je u tome što se kreativno tumače. Iz navedenog razloga je moguće da se mandat računa čas od imenovanja, čas od stupanja na dužnost, što je pravni nonsens - zaključuje Popović.

Aranđelović: Mandat traje do aprila

Članica Saveta REM-a Višnja Aranđelović smatra da nije tačno da je članovima UO RTS-a istekao mandat u januaru, već da su oni izabrani u januaru 2016, a stupili su na dužnost u aprilu te godine.

I prema mišljenju Slobodana Kremenjaka, advokata i stručnjaka za medijsko pravo, odluka o imenovanju postaje konačna konstituisanjem. Za njega je logičnije, iako to nije izričito propisano, da se trajanje mandata računa od konstituisanja, pre nego od izbora u REM-u.

- Slično važi i za izbore poslanika ili odbornika, čiji se mandati ne računaju od parlamentarnih ili od lokalnih izbora, nego od konstituisanja skupštine o čijim poslanicima ili odbornicima je reč - podseća Kremenjak.

Prekršeni i Poslovnik UO RTS i Pravilnik REM

Ako i ima nesuglasica oko toga da li je zakon prekršen zato što je članovima UO istekao mandat, sigurno je da je prekršen REM-ov Pravilnik o postupku imenovanja članova UO javnih medijskih servisa.

Lista kandidata je utvrđena u novembru, a prema REM-ovom Pravilniku, Savet treba da 15 dana nakon toga izabere članove UO. To znači da je sednica na kojoj će se o njima glasati morala biti zakazana za 5. decembar prošle godine.

Sednica Saveta je održana 21. decembra, ali se na njoj ipak nije našla tačka o izboru članova UO javnih servisa. Nakon toga bile su još dve vanredne sednice i jedna sednica po hitnom postupku.

Pored toga, članovi UO RTS-a izabrani su 14. januara 2016, a konstitutivna sednica održana je tek u aprilu te godine. Time je prekršen i Poslovnik o radu Upravnog odbora RTS-a, koji propisuje da će se UO konstituisati u roku od sedam dana od imenovanja.

Zekić: Problemi sa koronom

Na pitanje zbog čega se čeka sa izborom članova Upravnog odbora i kada će se ta odluka naći na dnevnom redu sednice Saveta, Olivera Zekić, predsednica Saveta REM-a, kaže za Cenzolovku da izbor članova nije moguće sprovesti na vanrednoj sednici, već isključivo na redovnoj sednici, zbog proceduralnih razloga koji podrazumevaju tajno glasanje.

- Razlog zbog kojeg nije sazvana redovna sednica u periodu od poslednje održane do danas jeste objektivne prirode i to zato što je veliki broj zaposlenih u stručnoj službi Regulatora tokom praznika oboleo od koronavirusa. Zbog smanjenog kapaciteta rada bilo je moguće postupati samo u hitnim predmetima koji ne trpe odlaganje u odlučivanju - navodi Olivera Zekić.

Ona je zaključila da će, imajući u vidu da stručne službe ponovo rade u punom kapacitetu, naredna redovna sednica biti zakazana "u najskorijem periodu".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati