Društvo i ekonomija

Direktno.rs

06. 02. 2021. 12:19 4

PROTEST MALIH PRIVREDNIKA Ministre Mali, bahato ste se poneli na sastanku (VIDEO)

Protest preduzetnika i privrednika počeo je ispred Skupštine, a jedan od zahteva je da im država omogući otpis, a ne reprogram poreza i doprinosa.

 

- Moramo da protestujemo jer smo 11 meseci osuđeni na golu egzistenciju. Država nema sluha za delatnosti kojima je obustavljen rad potpuno odlukom Kriznog štaba, a zatim delimično. Prihodi su nam toliki da ne možemo da odvojimo za najosnovnije troškove i poreze i doprinose koje moramo da platimo. Pomoć je bila linearnog modela i isključivo namenjena za očuvanje radnih mesta, ne privrede. Nezavisni ekonomski eksperti su izveli računicu i kažu da su svi koji su uzeli pomoć sada u minusu 150.000 dinara po jednom zaposlenom. To je smisleno i smišljeno - rekao je Dragan Subotić iz Turističke organizacije Srbije,i dodao:

- Gospodine Siniša Mali, možda ćete, pored Ive Andrića, imati čast da budete još jedan nobelovac iz našeg naroda. Sramota je da Ana Brnabić danas neće spomenuti da ste se bahato poneli na jučerašnjem sastanku, kada ste nam rekli “ako niste zadovoljni napustite Srbiju”. Na sastanku u septembru prošle godine, Siniša Mali je na pomen da li će se pomoći najugroženijem sektoru privrede, a to je turistički, sa jednokratnom bespovratnom pomoći, koristio vulgarnim rečnikom. Da mi kao privrednici moramo da trpimo da nas teraju iz naše zemlje i da nam se obraćaju sa psovkama bez trunke poštovanja, a da niko ne reaguje. Tražimo pod hitno da naša Vlada donese set hitnih mera za najugroženije delatnosti. Preko 2.000 radnika je otpušteno iz turističkog sektora, što je više od polovine svih zaposlenih. Mi umiremo, dosta je više - rekao je Subotić.

 

Privrednici tvrde da im sve mere koje je Vlada do sada sprovela i najavljena podrška u vreme pandemije izazvane koronavirusom, neće biti dovoljne da opstanu. 

Zato organizatori protesta imaju pet ključnih zahteva koje upućuju Vladi i nadležnim ministarstvima.

1. Otpis, a ne reprogram poreza i doprinosa.

2. Ukidanje novih parafiskalnih nameta u sred krize (eko-taksa, natpisi na radnjama)

 

3. Trajno smanjenje poreza i doprinosa na male zarade na maksimalno 10 odsto sa sadašnjih 60 odsto – da svako ima najmanje 45.000 u odnosu na sadašnjih 32.000 dinara minimalca.

4. Pravedan, progresivan i transparentan poreski sistem.nadoknada troškova onima koji su potpuno onemogućeni da rade.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati