Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 02. 2021. 09:23 9

Prevareni mladi iz državnog projekta "Moja prva plata"

Pre tačno tri meseca Ani Brnabić su bila puna usta projekta "Moja prva plata" i zapošljavanja mladih obrazovanih ljudi, da bi se ispostavilo da su em obespravljeni, em polovično plaćeni, a neki još nisu primili ni dinar od Nacionalne službe za zapošljavanje koja je po ugovoru dužna da plati njihov rad - stoji u saopštenju Nataše Zečević, predsednice Resornog odbora za obrazovanje Stranke slobode i pravde.

Njeno pismo prenosmo u celosti:

Zasto? Država nema zapravo para, a želi to da prikrije? Drzava želi da ulepša statistike o povećanom zapošljavanju, a računa da se mladi neće žaliti da su neplaćeni i obespravljeni, jer im opet posle treba posao?
Jer ovaj "posao" je samo na 9 meseci...

Prva prevara je da premijerka i sam projekat promovišu prvu "platu", iako ona to uopšte nije, već samo naknada. Kada je naknada u pitanju, onda nema ni plaćenih poreza, ni doprinosa, mladima ne ide staž, nemaju pravo na bolovanje osim povrede na radu, a ni pravo na plaćeni prevoz, plaćeno odsustvo.

Ako još dodamo da je veliki broj njih umesto 24.000,oo dinara, garantovanih ugovorom od strane države, odnosno NSZ, nije još primilo bukvalno ništa, nameće se pitanje koji je zapravo cilj ovakvog iskorišćavanja i ponižavanja mladih i obrazovanih ljudi? Istina je da programom koji se lažno zove "plata", a u stvari je naknada za stručno osposobljavanja, mladi ne dobijaju ni minimalac.

Dok su Brnabićevoj i režimu "puna usta" mladih, pokazali su koliko ih cene - mladi za njih "vrede" ispod republičkog minimalca, bez ikakvih radnih prava, primorani da na sve to ćute, jer posle 9 meseci lažnog projekta prve "plate" ostaju na ulici, a sve da bi se štelovale statistike o povećanju zaposlenosti u Srbiji - stoji na kraju saopštenja Nataše Zečević, predsednice Resornog odbora za obrazovanje Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati