Društvo i ekonomija

M. R. [ Izvor: TV Prva ]

28. 01. 2021. 17:18 4

RAZOTKRIVANJE "Brnabić je portparol, za ministre potpuno nebitna" (VIDEO)

"Predsednik Vučić u punom kapacitetu vodi ovu Vladu, a Ana Brnabić je koordinator, portparol. Ovu meru pomoći je odredio i sa ključnim ministrima dogovorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a premijerka je obaveštena o tome - rekao je u jutarnjem programu na nacionalnoj televiziji Prva novinar Nikola Tomić i to je bila šansa da pojedini građani prvi put čuju kako zapravo stoje stvari i da svaku odluku u zemlji donosi Aleksandar Vučić.

Funkcija predsednika Vlade zvanično najodgovornija u zemlji i na njoj bi trebalo da bude zaista neko ko je autoritet u svakom smislu ministrima, u Srbiji to, ipak, nije slučaj. Iako navode, sad već odomaćene u srpskoj javnosti da je "premijerka fikus" i "da se ništa ne pita" često demantuju mnogi zvaničnici vladajuće ove stranke, jasno je da sve političke odluke, ali i ekonomske, i sve one koje su posao Vlade i premijerke Ane Brnabić, donosi upravo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Koliko je njena funkcija obezvređena, odnosno, koliko ona nema mogućnost da odlučuje, potvrđeno je jutros upravo na televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

 

- Zanimljivo je obraćanje predsednika Vučića pre neko veče na RTS-u, gde je on i saopštio ovaj paket mera pomoći. Meni je tu zanimljivo da je ovo njegovo obraćanje i njegova poruka ministrima da ne treba da se svađaju još jedna poruka da predsednik Vučić u punom kapacitetu vodi ovu Vladu, da je Ana Brnabić koordinator, portparol. Ovu meru je odredio i sa ključnim ministrima dogovorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a premijerka je obaveštena o tome. Ana Brnabić ima realan problem autoriteta. Ministri u Vladi Srbije, ključni ministri, oni koji rukovode najvećim budžetima, koji imaju najveće odgovornosti, sve što treba dogovaraju sa predsednikom, a premijerka je na cc, tako da kažem - rekao je jutros novinar Nikola Tomić, i dodao:

- Oni ne žele sa njom da se svađaju, oni ne žele da ruše njen autoritet javno, oni žele sa njom da sarađuju, ali ona je za njih suštinski nebitna. Celokupna njihova lojalnost i njihov jedini vrhovni autoritet je Aleksandar Vučić - rekao je Tomić. 

Ono što je interesantno je što je voditelj pustio Tomića da ovo ispriča na nacionalnoj frekvenciji, nije ga prekinuo, osim kada se okrenuo ka gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću i pitao ga da li je tako i na "gradskom nivou".

Politički analitičar Boban Stojanović kaže za Direktno.rs da ovo nije ništa neočekivano, i da je tako još od 2017. godine.

- I tu nije samo pitanje Ane Brnabić, da je bilo ko drugi na njenom mestu - isto bi bilo. Vučić svoju političku snagu crpi ne sa pozicije predsednika države, već predsednika stranke i zato su mu apsolutno svi podređeni. On nije podneo ostavku na mesto predsednika stranke kada je izabran za predsednika Republike kao svoj prethodnik Nikolić, upravo iz razloga da ne bi gubio moć i da bi apsolutno bio bog i batina za sve - rekao je Stojanović i dodao:

- Naš politički sistem je u realnosti sada predsednički i to bez ikakve kontrole od strane bilo koga. Tako da Ana Brnabić jeste neka vrsta samo portparola i to će tako i biti. Vučić odlučuje bukvalno i o postavljenju domara u osnovnoj školi u Surdulici, naravno da će i ministri direktno sa njim da dogovaraju projekte i budžete - pojasnio je Stojanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati