Društvo i ekonomija

[ Izvor: Raskrinkavanje ]

26. 01. 2021. 21:30 0

"Neosnovano češljanje računa organizacija i novinara"

Šest meseci nakon što je javnost saznala za namere Uprave za sprečavanje pranja novca da „češlja“ račune brojnih javnih ličnosti, nevladinih organizacija i medija, reagovao je i FATF - međudržavno telo za sprečavanje pranja novca rekavši da je takva provera bila bez osnova. Prethodno su isto to zaključili i eksperti Ujedinjenih nacija za ljudska prava - da Srbija zloupotrebljava zakone protiv terorizma da potkopava i ograničava rad nevladinog sektora.

FATF je ustanovio da Srbija, prema međunarodnim standardima, nema prava da traži ovakve podatke bez osnovane sumnje da organizacije učestvuju u finansiranju terorizma, piše portal Raskrinkavanje.

- Zahtevi bez osnovane sumnje (na pranje novca i finansiranje terorizma, prim. aut) nisu u skladu sa FATF standardima - kažu u svom zvaničnom izjašnjenju o ovom slučaju i dodaju da institucije poput Uprave ne smeju takvim zahtevima da sprovode tzv. fishing expeditions (istraga koja služi prikupljanju inkriminišućih informacija ili dokaza za neko drugo krivično delo, prim. aut).

Taj zaključak su doneli prošlog meseca, nakon što su im se obratile Ujedinjene nacije za ljudska prava zbog ovog slučaja. Prethodno su, u novembru 2020, ekspreti UN saopštili da se boje se da Srbija zloupotrebljava svoja ovlašćenja kako bi dobila podatke o onima koji prate rad vlasti i da bi suzbila slobodu govora.

- Neopravdanom upotrebom ovog zakona zastrašuju se pripadnici civilnog društva i oni koji brane ljudska prava, ograničavanjem njihovog rada i prigušivanjem svake kritike vlade - navodi se u saopštenju UN.

Podsetimo, Uprava u okviru Ministarstva finansija zahtevala je u julu od banaka podatke o transakcijama više od 50 organizacija i pojedinaca u poslednjih godinu dana, a uglavnom se radilo o kritičarima vlasti. NVO su tada tražile da se objasni zbog čega su na spisku, s obzirom da se takva kontrola sprovodi samo za one organizacije za koje se osnovano sumnja da su umešane u finansiranje terorizma.

Na spisku Uprave nalaze se novinari i urednici, kao i mediji koji se bave istraživačkim novinarstvom. Pored KRIK-a, na spisku su i Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Balkanska istraživačka mreža (BIRN), kao i direktor CINS-a Branko Čečen i Slobodan Georgiev, direktor Newsmax Adria.

Uprava se raspitivala i za magazin Nova ekonomija, Novosadsku novinarsku školu, kao i za dva najveća novinarska udurženja - NUNS i UNS.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati