Društvo i ekonomija

[ Izvor: Istinomer ]

23. 01. 2021. 14:02 22

Nekad glavna karika MUP-a, danas ni na nebu ni na zemlji

Bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, koja je poslednjih dana opet u žiži javnosti zbog medijskih natpisa da je bila među 50 ljudi koji su saslušani u vezi prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove porodice, ali i da je odbila poligraf, nekada je bila glavna karika u MUP-u Srbije, a danas se ne zna ni čime se bavi!

A, kako je tekao njen razvojni put?

Prema podacima iz biografije sa sajta Ministarstva unutrašnjih poslova, završila je gimnaziju, prirodno-matematički smer. Zatim, osnovne i master studije psihologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu sa prosečnom ocenom 9.66. Nakon toga upisala je doktorske studije psihologije na istom fakultetu.

A, onda je 2012. godine, kao dvanaesta na listi Pokrenimo Beograd - Tomislav Nikolić, na gradskim izborima izabrana za odbornicu u Skupštini Beograda. 

Kako se dalje u biografiji navodi, u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) radila je do 2014. godine na operativnim poslovima i stekla specifična znanja neophodna za bavljenje poslovima bezbednosti, piše Istinomer

Već 2014. godine počinje da obavlja poslove zamenika šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, što je radila do 2015. A, onda, iste godine počinje da radi kao sekretar Uprave kriminalističke policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Dok je bila sekretarka UKP-a, Nezavisno udruženje novinara Srbije, podnelo je krivičnu prijavu protiv nje i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, zbog sumnje da su nezakonito prisluškivali novinare. Međutim, kao što to uvek i biva, prijava nije dobila epilog.

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije od 10. jula 2015. do 20. jula 2017. bila je sekretar Uprave kriminalističke policije (UKP). Nakon toga stupila je na dužnost državnog sekretara MUP-a, 20. jula 2017. 



- Dijana Hrkalović je u prethodne dve godine postigla zapažene rezultate na poziciji sekretara UKP kojim je koordinirala nakon što je dotadašnji načelnik Saša Paskvali otišao u penziju. Učestvovala je i u mnogim istragama koje su zadale udarac organizovanom kriminalu i korupciji, a mnoge od tih akcija je i sama koordinirala - objavila je “Politika“ 26. jula 2017.

Ovaj list je takođe objavio da je srpska javnost Hrkalović prvi put imala priliku da vidi na konferenciji za novinare povodom otkrivanja vozača “kantrimena“ Marka Milićeva koji je usmrtio Luku Jovanovića na Brankovom mostu. Od njenih kolega se moglo čuti da je imala zapaženu ulogu u rasvetljavanju ovog slučaja.

Od 20. oktobra 2016. bila je predsednica nadzornog odbora Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika MUP-a.

Prema pisanju Krika, bivši pripadnici Odseka za tajno praćenje MUP-a Milan Dumanović i Mladen Trbović, podneli su 2016. godine, krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja i trgovine uticajem protiv Dijane Hrkalović i još nekoliko zaposlenih u MUP-u.

Njih dvojica su izneli detalje policijske akcije prilikom posete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića komemorativnom skupu u Srebrenici jula 2015. godine. Prema njihovim tvrdnjama ta policijska akcija je izvedena nezakonito. Više javno tužilaštvo u Beogradu je u septembru 2016. godine odbacilo njihovu prijavu tvrdeći da nema dokaza da su izvršena pomenuta krivična dela.

Dijanu Hrkalović mediji su često dovodili u vezu sa pripadnikom žandarmerije Nenadom Vučkovićem i ubijenim vođom navijača Partizana Aleksandrom Stankovićem.
Na dan opštinskih izbora u Lučanima, 2018. godine u lokalnoj policijskoj stanici imala je verbalni duel sa liderom Dveri Boškom Obradovićem. Obradović je zajedno sa grupom građana došao u stanicu po Lazara Đurovića, kandidata Saveza za Srbiju, koji je u tom trenutku bio na saslušanju.

- Imajući u vidu da sam došla da obiđem policijske službenike i pružim im podršku zbog medijskih napada Obradovića, u trenutku upada bila sam u policijskoj stanici, a kada sam na pristojan način pokušala da smirim situaciju, usledile su najbrutalnije uvrede od strane Obradovića - izjavila je Hrkalović dan posle incidenta.



U izjavi za medije tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da je Hrkalović u Lučanima bila po njegovom nalogu, sa ciljem da smiri napetu situaciju u tom mestu. Stefanović je navodno ponudio ostavku, jer je osetio „jedan deo odgovornosti i nemoći“ da zaštiti svoje kolege u ispostavi policijske stanice u lučanskom naselju Guča.

Sledeće godine, 29. maja 2019. ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je saopštenje u kojem se navodi da “državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Dijana Hrkalović od sutra više neće obavlјati ovu funkciju u MUP-u, zbog drugih obaveza koje će preuzeti u narednom periodu.”
Tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović zahvalio se Hrkalović na njenoj „ogromnoj posvećenosti na unapređenju rada Ministarstva unutrašnjih poslova“ i poželeo joj mnogo uspeha u narednom periodu, kako na profesionalnom, tako i na ličnom planu. 

U saopštenju tada nije navedeno čime će se Hrkalović ubuduće baviti, a to se ne zna ni danas! Ono što su mediji bliski režimu objavili u oktobru prošle godine je da se Hrkalović povukla "zbog opake i komplikovane bolesti", kao i da je "nisu smenili ni Vučić, ni Stefanović".

Hrkalović su povezivali i sa kavačkim narko klanom, a provlačile su se i infomacije po medijima da je smenjena po direktnom nalogu stranih tajnih službi upravo jer je deo ovog crnogorskog klana. U intervjuu koji je dala režimskom tabloidu, ona je demantovala te navode i rekla da "čitajući takve tekstove poslednjih godinu i po dana u svojoj samoizolaciji, slatko se smejala".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 22

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati