Društvo i ekonomija

R. Ć.

25. 01. 2021. 18:46 5

Da li ćemo s kineskim i ruskim vakcinama moći u EU?

Kolektivna vakcinacija počela je u Srbiji, a naša zemlja trenutno raspolaže sa tri različita cepiva - "Fajzerovom", ruskom "Sputnjik V" i kineskom "Sinofarm". Najveći broj vakcina za sada nabavljen je od Kineza - milion doza, a očekuje se i kontingent od 250.000 doza ruske "Sputnjik V". Pitanje je da li ćemo, ukoliko se vakcinišemo ruskim i kineskim vakcinama, moći da putujemo u zemlje Evropske unije?

Da bi vakcina mogla da se upotrebljava u zemljama EU, dozvolu za to mora da izda Evropska agencija za lekove.

Imunolog i član Kriznog štava Srđa Janković rekao je da očekuje da će sve vakcine koje ispunjavaju dokaze o sigurnosti i efikasnosti biti registrovane po istim kriterijumima.

- Za vakcinu "Sputnjik V" dokumentacija je predata Evropskoj agenciji za lekove. Za Sinofarm svi očekuju da će biti. Ja naravno ne mogu da govorim unapred kakvo će biti rešenje Evropske agencije za lekove - kazao je on i dodao da bi ga "sve drugo razočaralo".

Pandemija koronavirusa pogodila je sve grane, a pogotovo turizam koji je zbog zatvaranja granica i manjeg putovanja ljudi najviše pogođen i pitanje je koliko će se turističkih agencija u Srbiji finansijski oporaviti. Ipak, početak vakcinacije daje nadu vlasnicima turističkih agencija, ali i građanima, da će se uskoro moći putovati i u zemlje Evropske unije.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA), na pitanje da li će se situacija sa turizmom poboljšati ove godine, s obzirom na to da je vakcinacija započeta, rekao je da je još rano predviđati.

- Vidimo da još uvek nema nekih zvaničnih protokola, koji bi tako nešto uslovljavali, ali u svakom slučaju je i za turizam i generalno za posao vakcinacija svetlo na kraju tunela. Možemo da se nadamo da ćemo od aprila/maja meseca, kada očekujemo da će se usled masovne vakcinacije stabilizovati situacija i da ćemo moći nešto da radimo, jer to je jedina prava pomoć u ovom trenutku - rekao je Seničić za Direktno.rs.

On ističe da ne veruje da će EU zabraniti putovanja onima koji su vakcinisani ruskom ili kineskom vakcinom.

- Ja sumnjam u takvu odluku iz prostog razloga što u Evropskoj uniji gro putnika u vansezonskim putovanjima čine upravo Rusi i Kinezi, a pre svega Kinezi sa preko 80-90 miliona turista u toku 2019. godine u zemljama Evropske unije, to su najznačajnije evropske destinacije. I ne verujem da tako nešto može da se desi iz prostog razloga što mislim da će ekonomija u svakom slučaju preovladati bilo kakvo drugo razmišljanje - zaključio je Seničić.

Kako je za TV K1 objasnio Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, u svetu je trenutno u  upotrebi devet vakcina.

- "Fajzerova" u 30 država, "Sputnjik V“ u 11, "Modernina" i „Astra Zenekina“ u 10, a "Sinofarmova" u šest. Te vakcine su registrovane u više zemalja i lakše će dolaziti na naše tržište. Verujem da će kineska dobiti zeleno svetlo EU, već se vode ozbiljni pregovori Mađara i Kineza. Evropska komisija je dala Mađarskoj dozvolu da počne sa registracijom ove vakcine - rekao je Zelić.

Po svemu sudeći, situacija još nije poznata, ali ostaje nam da sačekamo odluke Evropske agencije za lekove, ali i odluku o tome da li će EU uvoditi takozvane "kovid pasoše", o čemu se diskutuje od početka vakcinacije, i već su mnoge zemlje odbacile ideju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati