Društvo i ekonomija

S. M.

22. 01. 2021. 13:35 2

"Pahomije me dobio na svom sudu, ali idem dalje!"

Mile Đorđević, penzionisani policijski inspektor iz Leskovca, tužio je Eparhiju vranjsku i Pahomija Gačića jer mu je uništen spomenik od svećarnika u selu Kozji Dol u opštini Trgovište. Ipak, postupajući sudija je odlučila da se spor reši tako što će Đorđević morati da ukloni spomenik! Usledila je žalba, predmet se premesta iz suda u sud, a rešenja nema. Đorđević najavljuje da neće odustati, jer ništa loše nije učinio i da će se žaliti i sudu u Strazburu.

- Kada mi je preminula supruga 2013. godine, uz saglasnost crkvene opštine i potomaka preminulih čiji su grobovi bili na tom mestu, postavio sam grobnicu. Tada sam pronašao ostatke preminulih i opet ih vratio u grobnicu, a kada sam napravio spomenik, postavio sam i spomenike koji su postojali. I sve je bilo u redu četiri godine, a onda počinje pakao - kaže Đorđević.

Te 2017. godine crkva je neposredno do spomenika izgradila svećarnik, postavila četinare i kako kaže Đorđević uništila mu spomenik, te se on obratio sudu.

- To je bilo namerno, jer sam  inspektor, a vladika Pahomije ima animozitet prema uniformisanim licima, tačnije prema pripadnicima MUP-a, sa kojima je u više navrata zbog pedofilije i drugih zlodela imao problema. Zbog toga sam se obratio sudu, ali očito da dokazi nisu vredeli i umesto da mi se nadoknadi šteta koja je učinjena, naloženo je da ja platim sve troškove i izmestim spomenik. Moja pokojna supruga mi je ostavila u amanet da je sahranim na tom groblju - priča Đorđević.

On objašnjava da je spomenik iza crkve Preobraženja Gospodnjeg i da je reč o seoskom groblju, koje nije u nadležnosti komunalnog preduzeća. Pritom je dobio dozvolu za radove od tadašnje crkvene opštine. Đorđevićevi preci su zapravo i učestvovali u izgradnji te crkve.

Đorđević navodi da je postupajući sudija Osnovnog suda u Vranju u presudi kojom je odbačena njegova tužba naglasila između ostalog da spomenik odudara od ambijenta, jer je crn, a svi ostali su beli.

 

- Sud nije postupio po zakonu i uvažio dokaze i ja neću odustati. Presuda je doneta u martu, ja sam se žalio, a odgovora nema. Čekam da vidim šta će biti, ali kako znam da sam u pravu,  ići ću do Strazbura. Imam sve dozvole za izgradnju, koje mnogi drugi nemaju, a ipak se njihovi spomenici ne uklanjaju - odlučan je Đorđević.

Njegova žalba je preko Višeg suda u Vranju ponovo stigla do Osnovnog suda odakle je sve krenulo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati