Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

21. 01. 2021. 18:23 1

"Netačne tvrdnje Beogradskog centra za ljudska prava"

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je danas da su "apsolutno netačne" tvrdnje Beogradskog centra za ljudska prava da je odbacio njihovu inicijativu da po službenoj dužnosti ispita razloge "velike smrtnosti" lekara u Srbiji tokom epidemije koronavirusa.

Navodeći da razume da građani i udruženja građana nisu obavezni da poznaju pravnu terminologiju i sve zakone, Pašalić je ukazao da je izraz "službena dužnost" nepoznat i zakonu o zaštitniku građana i instituciji ombudsmana.

- U zakonu se striktno navodi da zaštitnik građana pokreće postupak po pritužbi građana ili po sopstvenoj inicijativi. Pojedinci i udruženja građana mogu da sebi daju poseban značaj u društvu, što ne obavezuje zaštitnika jer ova institucija ima isti stav prema svima, i prema građanima i prema udruženjima građana - naveo je ombudmsman a saopšteno iz njegove kancelarije.

Pozvao je Beogradski centar za ljudska prava da u skladu sa zakonom o zaštitniku građana, iskoristi "sva pravna sredstva" koja prethode podnošenju pritužbe ombudsmanu.

- S obzirom na to da zaštitnik građana radi samo i samo po zakonu a ne prema afinitetima i animozitetima, još jednom ukazuje da bi to bio jedini zakonski i pravni put te poziva Beogradski centar za ljudska prava da tako postupi po pitanju svoje inicijative - stoji u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati