Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

21. 01. 2021. 18:17 3

Sreten Lukić privremeno vraćen u pritvor u Hagu

Sudski Mehanizam u Hagu vratio je penzionisanog generala MUP Srbije Sretena Lukića, osuđenog na 20 godina zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima, sa izdržavanja kazne u Poljskoj u sudski pritvor u Sheveningenu.

Kako piše u danas objavljenoj odluci predsednika suda Karmela Ađijusa, vlasti Poljske obavestile su Mehanizam da je Lukić izdržao maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora, koju tamošnji zakon predviđa za dela za koja je osuđen, i zbog toga više ne može biti u zatvoru u toj zemlji.

Po odluci sudija Ađijusa, Lukić će u haškom pritvoru biti privremeno, dok se ne pronađe druga evropska zemlja u kojoj će odslužiti ostatak kazne.

Lukić se Haškom tribunalu dobrovoljno predao 2005. godine. On je podneo zahtev za prevremeno oslobađanje, budući da mu je dve trećine kazne izdržao 12. maja 2019, ali sudija Ađijus o tom zahtevu još nije odlučio.

Generala Lukića (63), koji je za vreme rata na Kosovu bio načelnik Štaba MUP Srbije, Tribunal je 2014. pravosnažno osudio na 20 godina zatvora.

Tribunal ga je proglasio krivim po svih pet tačaka optužnice - za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa Kosova. Ta dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata. Prvostepenom presudom 2013. Lukić je bio osuđen na 22 godine zatvora.

Zajedno sa Lukićem, pravosnažno su 2014. bili osuđeni i bivši potpresednik vlada SRJ Nikola Šainović na 18 godina zatvora i bivši komandant Treće armije Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković na zatvorsku kaznu od 22 godine.

Oni su presudom bili označeni kao kao ključni učesnici "u zajedničkom zločinačkom poduhvatu" nasilnog proterivanja stotina hiljada albanskih civila sa Kosova od marta do juna 1999, čiji je cilj bila - kako je tvrdila i optužzba - "promena etničke ravnoteže radi zadržavanja srpske kontrole" nad pokrajinom.

Ratnom komandantu Prištinskog korpusa generalu Vladimiru Lazareviću, Tribunal je zbog pomaganja i podržavanja zločina na Kosovu tada izrekao kaznu od 14 godina zatvora, a načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić osuđen je na kaznu od 15 godina zatvora.

Bivši predsednik Srbije Milan Milutinović oslobođen je krivice posle prvostepenog suđenja.

Šainović, Ojdanić i Lazarević pušteni su na prevremenu slobodu pošto su izdržali dve trećine kazne.

General Pavković kaznu izdržava u Finskoj, a general Lukić bio je u zatvoru u Poljskoj do danas objavljene odluke sudije Ađijusa, koja je doneta 12. januara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati