Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

M. Ž.

22. 01. 2021. 13:25 10

Vazduh u Srbiji opasan po život, građani "udišu kancer"

Problem zagađenja u Srbiji ne samo da je nerešiv, već iz dana u dan postaje alarmantan i opasan po zdravlje, a i život građana. Pored Beograda koji je redovno među najzagađenijim gradovima na svetu po merenju kvaliteta vazduha "Airvirsual", problem imaju i stanovnici Niša, Valjeva, Gornjeg Milanovca i ostalih gradova i mesta. Međutim, naročito užasavajuće bilo je u Čačku gde je u sredu uveče u jednom momentu izmereno 1.0006 PM2.5 čestica zagađenosti vazduha.

Najzagađenija prestonica na svetu u tom trenutku bio je Ulan Bator (Mongolija) sa 303 PM2.5 čestica, što govori da je Čačak bio bar tri i po puta zagađeniji, o čemu piše portal i Epicentarpress.

Mnogi Čačani žalili su se na maglu, nepodnošljiv miris i gušenje na ulicama, a vazduh u tom gradu je, prema standardnim parametrima, okarakterisan kao "hazardan", odnosno opasan, što je najgora ocena kvaliteta vazduha. Građani su takođe na društvenim mrežama komentarisali da napolju ne udišu vazduh, već "kancer".

Ova činjenica nije promakla ni predsedniku Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost" Mirku Poledici, koji je svoj rodni grad okarakterisao kao "Černobilj u srcu Srbije".

Gušili su se takođe i građani Šapca, pa i Niša, gde je vazduh oborio rekord zagađenosti u prethodne dve godine.

Situacija u gradovima u Srbiji nije bolja ni 21. januara u jutarnjim i podnevnim časovima, s tim što je u prvi plan izbio Gornji Milanovac sa 396 PM2.5 čestica zagađenosti, dok ga u stopu prati Niš sa 388 PM2.5 čestica.

Čačak je ovog puta na trećem mestu sa 262 PM2.5 čestica, a slede Novi Pazar (242), Kosjerić i Užice (179), Valjevo (171), Kragujevac (159)...

Frapantno je to da su Gornji Milanovac, Niš i Čačak više zagađeni od pakistanskog Lahora, koji je prema "Airvisual" podacima najzagađeniji grad na svetu.

"Divlji zapad je pesma za situaciju u Srbiji"

Predsednik Odbora Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) za izučavanje flore i vegetacije Srbije Vladimir Stevanović ocenio je da smo kao društvo veoma dugo zapušteni što se tiče odnosa prema životnoj sredini, napominjući da prema njoj postoji ignorantski odnos pre svega u onim strukturama koje bi trebalo da brinu o zaštiti životne sredine.

- Divlji zapad je pesma za ovo što se kod nas događa. Rekao bih još nešto. Očuvana priroda je, između ostalog, i lična karta Srbije i mora da bude prioritetna briga dražave. Na primer, mi sada pričam o aerozagađenju, a zvanični podatak Ministarstva zaštite životne sredine glasi da se svega osam odsto otpadnih voda u Srbiji prečišćava - naveo je Stevanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Čekajući novu Vladu

Zoran Živković [03.10.2022.]
Anketa

Poskupljenje čega vam je najteže palo?

Rezultati

Video dana

Uhvatio zalet