Društvo i ekonomija

V. T.

23. 01. 2021. 06:48 9

Za kritiku prvo smanjenje plate, pa otkaz!

Nepravilnosti u radu dekanke Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu se nastavljaju. Zaposlenima je Pravilnikom o platama iste smanjila, a nakon tri meseca i obraćanja zaposlenih Direktno.rs situacija je ostala ista. Jedan redovni profesor je čak, u međuvremenu, zbog sukoba sa dekankom dobio otkaz!

- Šefovi Katedri su dobili naređenje da se izjasne o članku na Direktno.rs i, naravno, očekivano, svi su se izjasnili da potpuno podržavaju dekanicu i da slične stvari ne treba iznositi u javnost, već rešavati demokratskim putem. Ipak, zahvaljujući Vašem prilogu uspeli smo da ostvarimo korak napred - u toku je nova kontrola finansijske inspekcije - kažu zaposleni u u "Mihajilo Pupin".

Pokušaji demokratskog razgovora sa dekankom Dragicom Radosav, kako ističu zaposleni, međutim, nisu mogući. Strahuju od gubitka posla, jer ukoliko "neko ko ima drugačije mišljenje pokuša da se obrati nadležnima preti mu otkaz".

Ovo se i desilo kada je profesor Vasilije Petrović, osnivač Katedre za odevne nauke i dizajn na Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu, otpušten sa radnog mesta redovnog profesora za užu naučnu oblast Tekstilne odevne nauke nakon 26 godina rada na fakultetu.

Profesor koji je objavio 103 međunarodna rada, 126 radova u domaćim časopisima i na skupovima, koji je napisao 3 fakultetska udžbenika, bio recenzent u 3 međunarodna časopisa i i koji je bio mentor na oko 300 diplomskih i master radova, ostao je bez posla decembra prošle godine.

Sve kvalifikacije koje ima nisu ga spasile otkaza čiji je razlog sukob sa dekankom fakulteta u Zrenjaninu prof. dr Dragicom Radosav. Petrović je odbio da je uključi u IPA projekat čiji je bio rukovodilac i nije pristao da učestvuje u nameštanju rang liste za upis na master studije i da tako omogući da student koji je na listi imao 40 bodova bude ispred studenta koji je imao 63 boda.

Sve ovo rezultiralo je njegovim otkazom za koji je Radosav kao razlog navela da je Petrović "nedolično i uvredljivo i bez dokaza iznosio mišljenje o radu dekana fakulteta koje predstavlja povredu dostojanstva, ugleda i ličnog i profesionalnog integriteta čime su se stvorili uslovi za otkaz ugovora o radu".

Na fakultetu u Zrenjaninu otkaze dobijaju uspešni profesori i saradnici, a na njihova mesta postavljaju se lica bez kvalifikacija, ali poslušna lica koja odgovaraju profesorki Dragici Radosav koja isto tako odgovara vlastodršcima, s obzirom na to da je visoko pozicionirana u Gradskom odboru Srpske napredne stranke u Zrenjaninu, piše KTV.

Zaposleni na Tehničkom fakultetu u Zrenjaninu kažu da je ovaj fakultet zapravo ispostava ideja i mozgova Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, čiji je dekan, kako tvrde, Rade Doroslovački poznat po malverzacijama i mobingu zaposlenih.

Protiv dekana Doroslovačkog nedavno je podneta krivična prijava kriminalističkoj policiji zbog sumnje da je u periodu od 2012. do 2020. zloupotrebom svojih ovlašćenja oštetio fakultet za više miliona dinara. Zaposleni na FTN tvrde i da dekan godinama deli zaposlene na fakultetu na podobne i nepodobne.

Profesori iz Zrenjanina se nadaju da će nadležne institucije ispitati malverzacije na ovom fakultetu i zaštititi zaposlene, kao i da će kontrola finansijske inspekcije uroditi plodom. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati