Reagovanje na tekst "Kineski radnici u štrajku: Ziđin bruka ime naše zemlje" | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

19. 01. 2021. 16:59 0

Reagovanje na tekst "Kineski radnici u štrajku: Ziđin bruka ime naše zemlje"

Kompanija Jinshan reagovala je na tekst "Kineski radnici u štrajku: Ziđin bruka ime naše zemlje", koji je objavljen na portalu Direktno.rs 13. januara ove godine.

Reakciju kompanije Jinshan prenosimo u celosti:

"Dana 13.01.2021. godine na online platformi DIREKTNO (https://direktno.rs/vesti/drustvo-i-ekonomija/327520/zidjin-protest-rakita.html) objavljeni su neistiniti navodi u tekstu pod naslovom “Kineski radnici u štrajku: Ziđin bruka ime naše zemlje”.

Zbog sve učestalijeg ugrožavanja reputacije kompanije Jinshan koja sarađuje sa Ziđinom, objavama koje su neistinite, molim da demanti, kao odgovor druge strane, budu objavljeni u celosti:

Jinshan dozvoljava štrajk radnika, kao i svaku drugu aktivnost koja se odnosi na slobodu izražavanja, koja je u skladu sa zakonima Srbije. Predlozi za unapređenje i napredak su uvek dobrodošli.

Kineski radnici su svojim okupljanjem želeli da dobiju vakcinu protiv koronavirusa kako bi mogli da otputuju u Kinu i proslave novu godinu u februaru, ali zbog nedostatka avionskih karata usled pandemije koronavirusa realizacija putovanja u Kinu iz objektivnih razloga nije moguća.

Jinshan svake nedelje organizuje PCR testiranje za kineske radnike. Korona pozitivni radnici su smešteni u posebnim spavaonicama u cilju prevencije daljeg širenja koronavirusa i nijedan kineski radnik nije prinudno odveden u nepoznatom pravcu kako je bilo objavljeno.

Jinshan napominje da su plate domaćih i kineskih radnika iznad proseka plata u Boru i okolini za puno radno vreme od 40 časova nedeljno i da nijedan domaći ili kineski radnik nije radio 250 sati mesečno.

Kineski radnici angažovani su u skladu sa Zakonom o strancima i Zakonom o zapošljavanju stranaca, tako da su neistiniti navodi o izigravanju zakona Srbije.

Spavaonice radnika su opremljene isključivo novim nameštajem, instalacijama i uređajima.

Kompanija Jinshan je za svoje radnike uspostavila kantine, sa dovoljnom količinom hrane i vode za svakog radnika, u kojima kineskim kuvarima u pripremi kineskih specijaliteta pomažu domaći kuvari.

Građani Srbije i Kine koji žive i rade u Boru, kao i lokalna administracija mogu da posvedoče o uključenosti kineskih radnika u život Bora. Ziđin je otvorio u Boru perionicu veša, uređuje hotel, plažu i sportske terene na Borskom jezeru, tako da je informacija o zabrani kretanja kineskih državljana lako proverljiva.

Transport, smeštaj, troškovi ishrane, privatna zdravstvena nega, dozvole boravka i radne dozvole kineskih radnika za Jinshan predstavljaju veliki trošak, ali je Jinshan na to primoran zbog nedostatka radnika građevinske struke u Srbiji sa iskustvom, što predstavlja problem u celom građevinskom sektoru.

Crna lista nepoželjnih radnika ne postoji, već naprotiv nedostatak radnika i menadžera sa iskustvom.

Takođe, zbog obima projekta, Jinshan ovim putem poziva sve zainteresovane da se prijave za posao u kompaniji jer je konkurs za nova radna mesta uvek otvoren.

Imajući u vidu da su ponovo objavljene neistinite i neproverene informacije, čime je direktno naneta šteta kompaniji Ziđin, zahtevamo javno izvinjenje, da se demanti objave i ubuduće poštovanje obaveze provere istinitosti informacije u skladu sa Kodeksom novinara Srbije.

U Boru, dana 19.01.2021. godine", navodi se u reakciji kompanije Jinshan

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Pandorina lopta

Zoran Živković [01.03.2021.]


Video dana

Borba za vakcine u Indiji

Anketa

Šta su radili Dijana Hrkalović i Slaviša Kokeza u policiji?

Rezultati