"Pružićemo besplatnu pravnu pomoć frilenserima" | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

14. 01. 2021. 16:23 5

"Pružićemo besplatnu pravnu pomoć frilenserima"

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke advokat Vladimir Gajić izjavio je danas da je država svojim višegodišnjim nemarom dovela frilensere u "nemoguć položaj" i da bi zato trebalo da im otpiše potraživanja za poslednjih pet godina, a da se plaćanje poreza za tu delatnost u budućnosti reguliše na razuman i prihvatljiv način.

- Pozivam frilensere da se odupru retroaktivnom haraču države, koji je zbog zatezne kamate postao veći od glavnice i da se za besplatnu pravnu pomoć obrate Narodnoj kancelariji NS, koju čini 20 advokata iz Beograda. Pomoći ćemo im na svaki način - rekao je Gajić, prenela je Narodna stranka.

Gajić je naveo da u Srbiji ima između 50.000 i 100.000 frilensera od kojih najveći broj zarađuje oko 500 evra mesečno, i da bi trebalo odrediti da ubuduće "u poresku obavezu udju oni koji zaradjuju više od 7.000 evra godišnje".

- Država je i inače imala od njih koristi, novac je ulazio u Srbiju, a nije bio rezultat stvaranja dohotka u ekonomiji Srbije, a sada ih se setila jer ima rupu u budžetu koju bi da popuni naplatom poreza od frilensera. Sa druge strane, oni od države nisu dobili ništa osim internet veze - rekao je Gajić.

Gajić je naveo da su frilenseri u najvećem broju mladi različitih zanimanja, IT inženjeri, veb dizajneri, prevodioci, arhitekte… koji rade za strane kompanije, najviše iz SAD, Australije, Kanade i država engleskog govornog područja, i da oni "nisu u ekonomiji Srbije".

- To je velika grupa mladih koja je sposobna da samostalno pronađe posao na svetskom tržištu, a država ih sada direktno ometa u poslovanju. Jedini način da legalizuju svoje poslovanje je da otvore agencije i da budu samozaposleni, ali moraju da imaju najmanje dva klijenta. Obaveze agencije su između 25.000 dinara i 32.000 dinara mesečno, što znači da bi država onome ko zarađuje 500 evra uzela 60 odsto prihoda, što je jeziv harač - rekao je Gajić.

On je dodao da su "banke najverovatnije potkazale svoje klijente i uručile obaveštenja o velikom broju ljudi koji imaju prihode iz inostranstva u devizama, a ti prihodi nisu oporezovani".

Gajić je ocenio da ministar finansija Siniša Mali "nije daleko od odluke da oporezuje doznake iz inostranstva", koje čine veliki deo deviznog priliva u Srbiju.

Odbornik NS u Skupštini Beograda, advokat Miloš Pavlović, rekao je da je retroaktivna naplata poreza frilenserima "rezultat pljačkaškog mentaliteta SNS-a".

- Vlast istovremeno zbog retroaktivnosti odlaže odgovarajuću primenu Zakona o poreklu imovine. Trebalo bi izvršiti ukrštanje imovine i prihoda i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i članova Gradskog veća, a ne da se zakon retroaktivno primenjuje samo na frilensere - rekao je Pavlović.

Odbornica NS Marina Lipovac Tanasković pozvala je frilensere da se obrate Narodnoj kancelariji preko mejla prijavi@narodnakancelarija.com.

- Narodnoj kancelariji, koju je osnovao beogradski odbor NS, mogu se obratiti i zaposleni koji trpe mobing na poslu i diskriminaciju zbog kritičkih stavova prema vlasti, kao i mogući uzbunjivači koji ukazuju na kriminal u državnoj upravi i javnim preduzećima. Besplatne pravne savete mogu dobiti i gradjani koji imaju probleme sa Infostanom i slične pravne probleme - rekla je Tanasković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Press zvonce

Zoran Živković [22.01.2021.]


Video dana

Lagana šetnja po Alpima

Anketa

Da li je država efikasna u borbi sa mafijom?

Rezultati