PALA KAMATA Građani će jeftinije plaćati ratu kredita | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Blic ]

14. 01. 2021. 16:38 1

PALA KAMATA Građani će jeftinije plaćati ratu kredita

Nova rata za kredit mogla bi uskoro da bude manja za koji evro jer je stopa euribora, odnosno evropske kamate koja utiče na cenu zaduženja u Srbiji, pala na -0,5 posto. Procenjuje se da će se ovakav trend zadržati do kraja godine, što znači da se mesečne obaveze dužnika mogu dodatno umanjiti.

Ovo tim pre jer je većina zaduženja u Srbiji vezana za euribor, pa što je manja njegova vrednost, odnosno marža, kamata koju plaća dužnik je niža. To nije neko značajnije umanjenje i zavisi i od visine kredita, broja otplaćenih rata, ali načelno mesečna rata od 300 evra mogla bi da se smanji za tri do četiri evra.

To je važna činjenica jer se za razliku od ranijih godina bar drastično ne uvećava. Poređenja radi, pre deset godina euribor je bio i veći od 4,5 procenata, zbog čega se dešavalo da ista ova rata od 300 evra skoči na mesečnom nivou i za 60-70 evra, piše Blic.

Takvo iskustvo je imali su mnogi stanovnici nađe zemlje.

Ipak, stručnjaci kažu da nema razloga za strah dužnika jer povratak euribora na stare visoke vrednosti neće biti tako brzo, odnosno dok se bar delimično ne otklone posledice pandemije virusom korona. Po njihovom mišljenju euribor će postepeno početi da raste tek kada se završi aktuelna kriza i njene posledice, odnosno kada se ekonomija oporavi i poraste tražnja za novcem. Toga sada nema, a prema procenama koje su se pojavile, pad euribora zadržaće se sve do kraja 2021. godine, kada bi trebalo da iznosi oko -0,550 odsto.

Iz Udruženja banaka Srbije kažu da smanjenje euribora generalno pozitivno deluje na dužnike.

- Smanjenje euribora na -0,5 odsto doneće smanjenje rata kredita za klijente koji su podigli kredite vezane za evro sa promenljivom kamatnom stopom koja je vezana za euribor. Koliko će iznositi to smanjenje zavisi od visine kredita, od dužine otplate, broja otplaćenih rata, tako da se ne može dati jedinstveni odgovor koliko će klijenti imati koristi od promene visine euribora. I procena budućeg kretanja euribora je nezahvalna, jer zavisi od mnogo faktora. Prema očekivanjima bankara u Evropskoj uniji, cele ove godine vrednost euribora mogla bi da ostane oko -0,5, a projekcije su bazirane na merama ECB za podršku likvidnosti koje su produžene do marta 2022, u iznosu koji je povećan na 1.850 milijardi evra ukupno - kažu u Udruženju banaka Srbije.

Prognoze evropskih banaka o kretanju euribora u 2021. godini:

- 0,495% za januar

- 0,516% za maj

- 0,553% za avgust

- 0,550% za decembar

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Anina i Sinišina jelka

Zoran Živković [12.01.2021.]


Video dana

Godine su samo broj

Anketa

Koga biste želeli za novog patrijarha?

Rezultati